1 dintre 4 oameni utilizează, la nivel mondial, platforme precum Facebook, Twitter și Instagram, care ulterior îi influențează psihic și creează unele dependențe și probleme psihologice. „Dependența de social media afectează 5% din tineri, aceasta fiind descrisă ca dând dependență mai mare decât țigările sau alcoolul, ceea ce a dus la o serie de studii și cercetări privind acest aspect, deoarece platformele care se presupuneau a ajuta tinerii să rămână conectați între ei, pot avea, de fapt, un efect negativ asupra sănătății psihice”, scrie respiro.ro. Psihologa Anna Comendant, ne vorbește despre infuența rețelelor sociale asupra psihicului.

Aceste platforme pot crea o depresie severă în rândul oamenilor, în special al adolescenților, după cum demonstrează sondajul realizat de The Royal Society for Public Health. Iar una din problemele principale care poate genera unele efecte psihice negative este contentul pe care îl urmărim. Anna Comendant, psihologă, ne va vorbi despre cum rețeaua de socializare Instagram infleunțează psihicul.

„În urmă cu câțiva ani The royal society of public healf, din Anglia, a declarat că, conform cercetărilor lor Instagram este cel mai nociv portal cu numeroase repercursiuni negative asupra psihicului urmăritorilor săi”, a spus Ana Comendant.

Ulterior Netflix a adus în cadrul unui scurt-metraj astfel de repercursiuni ca:

  • manipularea cu opinia publicului
  • diminuarea încrederii în sine și imaginii de sine în rândul tinerilor
  • falsa inducere a ideii de câștig rapid și fără efort
  • crearea iluziei unei vieți perfecte.

Aceste publicații au stârnit curiozități în rândul mai multor specialiști, inclusiv și a psihologilor. Astfel au fost efectuate și alte cercetări asupra influenței rețelelor de socializare, în special al instagramului asupra psihicului și personalității. Unii autori ca, Nadia Cradok, susțin că părerea noastră poate fi influențată de contentul pe care-l urmărim online, însă să nu uităm că noi suntem cei ce alegem ce urmărim. Iar imaginea defectuoasă de sine are rădăcini mai adânci decât contentul urmărit.

Ba mai mult, unii autori au adus și argumente în favoarea rețelelor de socializare, utilizate fiind în diferite campanii de sensibilizare și demascare, prevenire a abuzului sau găsirii de ajutor în momente de cumpănă si decădere emoțională. Astfel problema influenței negative se pune atunci când consumatorul nu-și mai selectează contentul urmărit, nu conștientizează durata timpului petrecut online, nu oprește urmărirea postărilor care-i produc impact emoțional puternic, prezintă informația recepționată ca fiind adevăr absolut fără a-și pune întrebări suplimentare, transferă o experiență virtuală a altei persoane în viața sa reală, generând conflicte și căderi emoționale personale.

În concluzie, trebuie să acordăm maximă atenție la ceea ce urmărim noi și copii noștri în special pentru că social media poate fi și o platformă educativă în unele cazuri.

Foto: Pinterest/Facebook