Instagramul îți poate amenința sănătatea mintală și bunăstarea, potrivit unui sondaj recent efectuat pe aproape 1,500 de adolescenți și tineri. În timp ce platforma a obținut credit la capitolul auto-exprimare și identitate de sine, a fost, de asemenea, asociată cu niveluri ridicate de anxietate, depresie, agresiune și FOMO („frica de a pierde”).

Din cele cinci rețele sociale incluse în sondaj, YouTube a primit cele mai mari note pentru efectele sale benefice asupra sănătății și bunăstării, mai mult chiar, aceasta a fost singura rețea care a obținut un scor net pozitiv. Twitter s-a clasat pe locul al doilea, urmat de Facebook și apoi de Snapchat, pe ultimul loc s-a clasat Instagramul.

Cu siguranță, există beneficii asociate cu rețelele sociale. Toate site-urile au primit aprecieri pozitive pentru că susțin identitatea de sine, exprimarea de sine, construirea comunității și sprijinul emoțional. De exemplu, YouTube a obținut, de asemenea, note înalte pentru oferirea accesului la informații de încredere despre sănătate și pentru scăderea nivelului de depresie, anxietate și singurătate al respondenților.

Dar, toți au primit și note negative, mai ales pentru calitatea somnului, agresiunea, imaginea corpului și FOMO. Spre deosebire de YouTube, celelalte patru rețele au fost asociate cu creșteri ale depresiei și anxietății.

Foto: neuroxis.ro

Studiile anterioare au arătat că tinerii care petrec mai mult de două ore pe zi pe rețelele sociale sunt mai predispuși să raporteze suferință psihologică. „Vederea prietenilor în mod constant în vacanță sau petrecerile de noapte pot face ca tinerii să se simtă în depresie, lipsiți de fericire, în timp ce alții se bucură de viață. Aceste sentimente pot promova o atitudine de „comparare și disperare”.

Foto: exploremag.ro

Postările de pe rețelele sociale pot crea, de asemenea, așteptări nerealiste și sentimente de inadecvare și stima de sine scăzută. Acest lucru poate explica de ce Instagramul, unde fotografiile personale ocupă locul central, au primit cele mai slabe scoruri la capitolul imagine corporală și anxietate. 

Societatea Regală speră să împuternicească tinerii adulți să folosească rețelele sociale „într-un mod care le protejează și le promovează sănătatea și bunăstarea”.

„Rețelele sociale nu vor dispărea în curând și nici nu ar trebui. Trebuie să fim pregătiți să alimentăm inovația care aparține viitorului”.

Sursa: time.com

Distribuie articolul: