Tatiana Bordeianu a decis că vrea să creeze haine abia după două facultăți absolvite, care de fapt nu aveau nimic cu moda. Declară că nu urmărește să copie pe nimeni, dar nici pe cei care încearcă să se afirme în industria textilă de la noi. Inspirația și stofele de calitate le ia din Italia și tot către Europa îi este gândul pentru dezvoltarea brandului Bord’s by Flower Ferre, al cărui designer este. Ea face din orice apariție a unei femei una demnă de orice covor roșu.

Tatiana, spune-mi ce făceai tu înainte să descoperi lumea fashion? Cum ai început să creezi, concepi ținute?

Înainte de a descoperi lumea fashion am făcut multe. Am absolvit două facultăți, cu studii la masterat inclusiv, doar că nu prea aveau nimic cu moda (râde). Prima facultate a fost Jurnalism și PR, a doua -Drept, cu master în Drept Internațional. Cu design-ul vestimentar cochetam pentru necesitățile personale, ca mai apoi să absolvesc și o școală de modelare a hainelor. Când am înțeles că nici un designer/brand nu îmi oferă haine pentru stilul meu, am decis că aș putea oferi industriei fashion un suflu nou. Design-ul ține exclusiv de fantezie, poți face studii câte vrei, dar dacă cu imaginația stai prost, nu te ajută. Eu la capitolul creativitate stau foarte bine. Încerc să fiu inovatoare, nonconformistă și avangardistă.

bords 1

De unde vine pasiunea ta pentru a croi haine deosebite? Cine au fost primele tale modele?

Ca și multe fetițe, când eram mică distrugeam stofele mamei, croind rochii păpușilor. Mama îmi cosea mereu rochii și fuste deosebite. Apoi, când am ajuns să fiu eu mamă de fată, sora mea mai mică ne cosea haine la toate și eram mereu foarte originale. Deci, nu îmi plac hainele din comerț. Nici măcar a marilor designeri. Sunt concepute după alt stil decât al meu. Primul model mi-a fost fiica și continuă să fie nu doar model ci și mentor. Are un simț estetic foarte rafinat și sofisticat.

bords 22

Ce înseamnă astăzi Bord’s, ce idei și concept puneți voi „pe oameni”?

Bord’s înseamnă a fi tu însuți, a fi unic, a te îmbrăca comod. Se creează haine de calitate premium, care pot fi îmbrăcate și peste 10 ani, deoarece urmează nu tendințele sezonului, ci un anumite stil. Pentru clienții care își găsesc greu haine pe mărimea lor, coasem haine la comandă după bunul plac al fiecăruia, ajustând haina perfect pe orice corp. Deci, paralel cu linia vestimentara Bord’s, în atelierul nostru coasem la comandă orice tip de haine, după designul individual al fiecăruia. E un adevărat furnicar la noi (zâmbește). Lucrează o echipă de fete talentate, care își fac lucrul cu dedicație și profesionalism.

bords 2

Spune-mi despre asocierea cu Flower Ferre și stofele inedite pe care le folosiți în crearea colecțiilor?

Flower Ferre este pseudonimul meu, sau numele de creație, care a devenit un brand înregistrat. Nu cred că e normal să înregistrezi numele propriu ca Brand – eu sunt cetățean cu drepturi și obligații, atât. Restul e fantezie și creație. Ce ține de țesături, caut cele mai inedite și calitative stofe, made în Italy. Veniți ca să vă convingeți.

Cum este femeia care poartă ținute Bord’s, are o atitudine sau o ținută aparte?

Femeile care poartă ținute Bord’s sunt femei care știu ce vor, care nu vor să întâlnească o altă femeie îmbrăcată la fel că ele. Sunt stilate și știu să se pună în evidența inclusiv prin modul de a se îmbrăca. Hainele marca bord’s by Flower Ferre, pot fi purtate zi de zi sau la ocazii speciale și vor fi mereu splendide, oferind unicitate și calitate.

bords 3

Care este creația de care ești cel mai tare mândră, care îți place în mod deosebit?

Ținutele concepute pentru seară. Propunem femeilor altfel de ținute pentru a merge la petreceri sau în cluburi. Noi excludem rochiile standard. Avem rochii de seară în care vei fi regina serii, fără cupe, bretele, suporturi, pietricele sau altele. Rochii fără corset, dar care îți vor oferi confort și eleganță și, mai ales, design unic. Fiecare rochie este cusută într-un singur exemplar.

Ce îi spui unei femei căreia nu i se potrivește o ținută pe care și-o dorește? Cum o convingi să aleagă altceva?

Foarte elegant îi propunem să încerce și alt model pentru comparație. Până se convinge singură care e variantă cea mai potrivită. Toate clientele noastre devin prietenele noastre. Îmi place să văd oameni mulțumiți. Apropo, creăm haine și pentru bărbați și pentru copii, și pentru adolescenți. Fiecare client fericit este o bilă albă pentru noi. Fiecare client devine un membru al familiei Bord’s.

bords 4

Spune-mi câteva nume de la noi, dar și poate o personalitate internațională care ai vrea să poarte ținutele voastre?

Mi-ar plăcea să o văd într-o ținută creată de noi pe Irina Rimes – cred că suntem pe aceeași undă a stilului. Mai sunt câteva, dar când ajung la ele, vă anunț. Deși, fiecare clientă Bord’s are toate șansele să eclipseze vedetele prin ținuta creată de noi.

Unde ați dori să ajungeți și care sunt planurile pentru 2017?

Muncim, perseverăm, vrem să ne triplăm volumul de lucru, dar și echipa. Pe termen lung ar fi să exportăm brandul Bord’s by Flower Ferre în toată lumea.

bords 5

Unde se situează Bord’s în Industria textilă de la noi și cum vezi tu evoluția acestui domeniu din ultimii și anii ce vin în țara noastră?

Noi colaborăm cu designeri italieni, am alte viziuni asupra lumii fashion. Tot ce fac eu vine din Italia. Am locuit o perioadă acolo și am lucrat cu designeri de acolo. De la imitarea unui model și până la modelarea corectă și alegerea corectă a stofelor, culorilor este drum lung. Am observat câteva talente în această industrie la noi, dar nu urmăresc cu atenție. Nu știu dacă se pune accent pe calitatea stofelor și pe tehnologia modelării. Observ doar că nu e nimic nou și se cer prețuri cam exagerate. Tare aș vrea să văd mai multă fantezie și calitate.

bords 11

17952518_10212452996101123_988962859124473448_n
Bord’s nu se situează în acest segment. Noi avem politică de prețuri pentru Moldova și prețurile sunt mai mici decât pe piață, iar calitatea mai înaltă. Nu cred că aș putea imita ce fac și alții. Pentru că încerc să fac totul altfel. Nu urmez scheme clasice, tradiționale. Nu îmi place să fac concurență nimănui, prefer să fac totul altfel. Cine se vrea altfel, va așteptăm cu drag.

Foto: Remus Nicalaiescu, Bords