Festivalul Ciocolatei de la Iași surprinde cu produse inedite și combinații îndrăznețe: de la ciocolată cu jumări sau verdeață, până la parfum cu aroma de palincă.

 

Ciocolata cu carne, testată în trei variante 

Andrea Agrigoroşoaie, proprietara unei cofetării din Comăneşti, a creat acest produs la solicitarea unei fabrici de carne, transmite libertatea.ro.

„Am făcut trei variante. Nouă ne-a plăcut mai mult varianta pe care am şi adus-o la festival: ciocolată, jumări, piper şi sare de mare. Muşcând dintr-o astfel de ciocolată, în gură se creează un amestec de arome. Bine, nu se simte intens aroma de jumări, pentru că noi căutăm jumări de calitate”, a explicat ea.

Dalia Păduraru, din Paşcani, a adus la festivalul din Iași ciocolată cu colivă şi ciocolată cu leuştean.

„Ciocolata cu colivă am creat-o după ce România a pierdut un meci de fotbal. Am zis că mă duc şi fac colivă dulce. Pentru clienţii noştri e un produs special. E o ciocolată cu colivă, are şi bomboană, iar pe interior nucă şi caramel. De regulă, o facem doar pe comandă. Facem stocuri mici”, spune femeia, care este bucătar-șef.

„La fel de apreciată este şi ciocolata cu leuştean, idee care mi-a venit în timpul unui concurs gastronomic din Germania. Am adăugat puţin leuştean într-o reducţie de vin şi a ieşit o ciocolată demenţială. Eu sunt bucătar-şef, aşa că am şi ciocolată cuba libre, ciocolată cu mohito. La fel de inedite şi de căutate sunt nucile făcute cu untură de casă şi ciocolată”, a povestit Dalia Păduraru.

Parfumuri cu miros de palincă la festivalul din Iași 

Flavius Calaj, un antreprenor din Arad, a adus la Iaşi o colecţie de parfumuri inspirate de arome de ciocolată.

„Am lansat o colecţie întreagă bazată pe arome de ciocolată neagră, ciocolată albă şi multe alte note gurmande folosind ingredientele potrivite”, a explicat el.

Printre parfumurile prezentate la Iași se numără şi unul cu aromă de dulceaţă de prune cu palincă, stârnind curiozitatea vizitatorilor. Calaj a menţionat că în ultimii cinci ani există un trend de a crea parfumuri gurmande.

Festivalul ciocolatei din Iași aduce nu doar produse de cumpărat, ci şi experienţe interactive. Pasionaţii de ciocolată artizanală pot participa la ateliere sau demonstraţii live susţinute de maeştri ciocolatieri.

Distribuie articolul: