Pielea este cel mai mare organ al corpului tău, iar sănătatea ei este clar influențată de ceea ce mănânci. Nutriția adecvată îi oferă pielii materialele de care are nevoie pentru a-și menține frumusețea și rezistența. Iată de ce trebuie să consumi o varietate de alimente sănătoase care includ o gamă largă de vitamine, minerale, antioxidanți, proteine slabe și acizi grași omega-3. Am discutat Victoria Ursu, specialist în Nutriție Clinică, Nutriționist menționează că există o serie de alimente ce ne ajută la dezinflamarea celulară:

  1. Ceapa, usturoiul, prazul

„Aceste legume stimulează producerea de glutation, o tripeptidă care este cel mai puternic antioxidant al ficatului – ajută la diminuarea colesterolului, tensiunii arteriale, distruge bacteriile și virușii. Probabil știți că usturoiul este un antibiotic natural: să-l folosim la mujdei, tocane de legume sau garnituri cu carne.

  1. Germinatele

Mai sunt numite în specialitate alimente de protecție pentru concentrația mare de fitonutrienți (de 5-50 mai mare ca la alte crudități). Să punem într-o farfurie semințe de grâu / hrișcă / fasole / varză / broccoli / ridiche și să adaugăm zilnic puțină apă. Semințele vor încolți și le vom putea liber consuma după 4-7 zile de la germinare.

  1. Fasolea, năutul, soia, mazărea, lintea

Bogate în fibre, Omega-6, acid folic și antioxidanți.

  1. Ardeiul iute

Toate soiurile de ardei au proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene, analgezice și de menținere a sănătății inimii. Capsaicina, substanța activă din ardeiul iute, combate durerile de cap, arde grăsimile, reduce durerile artritice.

Foto: avantaje.ro

  1. Migdale, alune de pădure, fistic, semințe de susan, in și alte fructe oleaginoase

Aceste ne ajută să avem o piele mai fermă și strălucitoare. Un detaliu important ar fi să fie neprăjite și nesărate, recomandabil hidratate pe noapte în apă curată (timp de cca. 8 ore).

  1. Iaurtul și chefirul

Procesul de îmbătrânire este favorizat de toxinele secretate de bacteriile rele din organism, care induc descompunerea și fermentarea alimentelor la nivel intestinal. Iaurtul și chefirul sunt perfecte probiotice, pentru că conțin bacterii bune, care ajută la digerarea corectă a alimentelor.

  1. Condimentele

Ar fi vorba de oregano, mărarul, foile de dafin, coriandru, scorțișoară, ghimbir, piperul negru, cimbru, șofran. Fiecare condiment are proprietăți spectaculoase. Diferențele se observă într-o lună de consum și  privește nivelul de energie, efectul tonic, și pielea radiantă.

  1. Hrișca

Profilul aminoacidic al acestei plante o avantajează față de alte cereale. Se recomandă consumul de 1-2 ori în săptămână”, a spus nutriționista.

9. Fructele și legumele sunt pline de nutrienți și contribuie la o alimentație sănătoasă și echilibrată. De aceea specialiștii recomandă să nu le neglijăm consumul zilnic.

„Recomandarea este una generalistă ce are scopul încurajării consumului de alimente bogate în fibre, microelemente, antioxidanți și nutrienți valoroși. Tranzitul intestinal dificil manifestat prin constipație (lipsa fibrelor), creează un mediu propice pentru dezvoltarea florei patogene care vine în competiție cu cea saprofită. Ca rezultat, apar disbiozele intestinale ce influențează direct calitatea pielii prin axa intestin – piele. De exemplu să luăm acneea. Consumând alimente lipsite de fibre, provocăm modificări în motilitatea și profilul microbiotei intestinale. Pierderea florei normale (în special Bifidobacterium) determină permiabilitatea intestinală. Stresul oxidativ, sensibilitatea la insulină și alți factori dezechilibrați, creează la cei sensibili la acneea vulgaris, o creștere continuă a excesului de sebum cu menținerea inflamației”, adaugă Victoria Ursu.

Pentru a avea o piele sănătoasă, vom aborda alimentația din prisma rolului pe care îl au alimentele: pro- sau antiinflamator.

„Unul dintre cele mai proinflamatoare alimente este zahărul (și toate derivatele ce-l conțin). E periculos nu doar pentru piele, ci și pentru întreg organismul. Zahărul distruge colagenul, împiedică absorbția multor micronutrienți. Încurajez îndulcitorii naturali cum ar fi: mierea, stevia, eritrolul, inclusiv pentru aspectul îmbunătățit al pielii.

Alte alimente proinflamatoare: acrilamida produsă în timpul prăjirii, preparatele pline de aditivi alimentari sintetici (mezelurile, fast-food-ul, sosurile etc.) alcoolul, băuturile carbogazoase și alte energizante. Le vom înlocui cu alimentele proaspete, neprocesate, preparate într-un mod prietenos pentru organism”, menționează nutriționista.

Să nu uităm că doza determină otrava”

„Spanacul de exemplu este „criticat” pentru concentrația mare de oxalați, lucru care împiedică absorbția unor minerale. Rezultă, deci, că nu putem consuma aceleași alimente în cantități enormă, ademeniți de trendul „alimentației sănătoase” doar pentru că sunt verzi, crude și vin de la mama-natură”, adaugă nutriționista.

Adoptarea unui stil de viaţă sănătos presupune organizare, disciplină şi multă atenţie acordată propriilor nevoi și necesități.

„Cu dorința de a avea o viață de calitate, într-un corp funcțional, sănătos și conștientizarea faptului că suntem ceea ce mâncăm. După care – găsirea informațiilor sigure, aplicarea în practică prin educația nutrițională. Nu e ușor, dar pot să vă zic din spusele oamenilor cu care am lucrat: alături de un nutriționist, e mai rapid și interesant.

Organismul, după cum bine știți, este format din celule, miliarde de mici celule. Oamenii de știință au stabilit că majoritatea celulelor trec prin apoptoză (moarte), din cauza inflamării. Prin acest proces de îmbătrânire trece și pielea, proces influențat în mare parte de alimente. Unele permit desfășurarea procesului inflamator, altele invers – amânarea. Prin alimentație, ar fi trebuit să oprim factorii ce declanșează procesul de inflamație = pierderea de colagen și ca urmare elasticitatea pielii”, a mai spus Victoria Ursu.

Câteva recomandări suplimentare:

  1. Să evităm băuturile alcoolice, pentru că, în momentul în care bem, în organism se descarcă norepinefrina, un hormon care este secretat în cantități mai mari în situații de stres.
  2. Să ne lipsim de carbohidrați înainte de somn. Aceștia duc la o creștere rapidă a nivelului de glucoză în sânge și va împiedica eliberarea în corp a hormonului de creștere. Acest hormon prețios ne ajută să ne refacem, stimulând și arderea grăsimilor.
  3. Să citim etichetele și cu maximă posibilitate să evităm aditivii. Mulți dintre ei determină apariția migrenelor, în timp și multiple forme de demență, inclusiv Alzheimer, Parkinson.
  4. Alegerea legumelor și fructelor viu colorate. Asta o putem face în sezon, atunci când concentrația fitonutrienților este la cote maxime”, menționează nutriționista.

Distribuie articolul: