Un ten sănătos necesită o îngrijire riguroasă cu produse corespunzătoare. Medicul dermatolog-cosmetolog, Diana Munteanu-Covila, vine cu câteva recomandări și sfaturi despre cum să afli ce tip de ten ai, dar și ce etape nu trebuie să lipsească din ritualul tău zilnic.

Ten normal: când nu e nici prea gras, nici prea uscat; porii sunt practic invizibili, iar coșurile apar extrem de rar. Ai periodic senzație de „strângere” și mici riduri, glandele sebacee produc puțin sebum, ceea ce înseamnă că trebuie restabilit nivelul hidric al pielii.

Ten gras (cel mai frecvent tip întâlnit) are 2 etape: porii măriți și pielea lucioasă, însoțită de erupții acneice și următoarea formă este pielea grasă și deshidratată, când pe lângă zone uleioase sunt și porțiuni cu exfoliere. În acest caz, pacienții afirmă eronat că au pielea uscată și utilizează greșit categoria de produse dermatocosmetice care le agravează și mai mult.

Ten mixt: este combinat pe zona centrală a feței (T zona) cu piele grasă și pori vizibili moderat, în rest este uscată sau normală.

Cel sensibil este foarte reactiv și frecvent, se manifestă cu înroșire, capilare vizibile și predispus la alergii”, a spus medicul dermatolog-cosmetolog.

Deoarece pielea este influențată extrem de mult de anumiți factori precum: schimbări hormonale, alimentație, stres, dar și de frig sau umiditate, este important să aplicăm produse hidratante și neapărat protecție solară intensă.

Se recomandă efectuarea consultației la specialist pentru identificarea tipului de ten. Se va examina starea de hidratare, aspecte ale culorii pielii, activitatea glandelor sebacee, anumite modificări ce pot interveni, precum cicatrici, pete și gradul de îmbătrânire. Nu recomand autodiagnosticul pielii din cauza rezultatelor ce pot fi interpretate eronat”, a mai spus Diana Munteanu-Covila.

Indiferent de tipul tenului, îngrijirea neadecvată favorizează apariția problemelor precum: acnee, riduri premature, pete maronii, sensibilități, cuperoză sau deshidratare. Medicul dermatolog-cosmetolog, susține că persoanele cu pielea normală necesită utilizarea unei creme pe bază de apă, iar cea de seară să fie mai nutritivă cu ulei de jojoba, argan sau migdale.

„Pielea uscată necesită restabilirea nivelul hidric cu gel sau ser de acid hialuronic, aloe vera, vitamina E. De asemenea, cremă cu bază uleioasă – uree, glicerină sau propyleneglycol. Pentru tenul gras căutăm în ingrediente acizii alfa-hidroxizi (glicolic și lactic), beta-hidroxizi (salicilic), retinol, zinc, vitamina B, în special B3 (niacinamida), calendula officinalis, dentiță.

Cel mixt cere o îngrijire combinată, se recomandă o loțiune tonică degresantă pe porțiunile uleioase, apoi folosirea unei creme hidratante. Evităm produsele comedogene, pe bază de ulei. Dacă aveți tenul mixt se recomandă produse cu acid hialuronic sau vitamina C.

Posesorii tenului sensibil cercetează atent eticheta și caută printre ingrediente aloe vera, hamamelis, alantoina, factor de protecție înalt și inscripționări pentru piele alergică sau sensibilă”, menționează medicul dermatolog-cosmetolog.

Una dintre etapele de îngrijire este exfolierea, ce asigură îndepărtarea periodică a celulelor moarte acumulate în exces.

„Se efectuează periodic, conform indicațiilor medicului dermatolog. În cazul pielii uscate, vom atrage atenția proprietăților hidrolipidice ale cremelor, în special pe perioada rece a anului. Cei cu tenul mixt, au grijă de menținerea echilibrului la îngrijire între zona grasă și cea normală sau uscată. Mai precauți trebuie să fie cei cu pielea sensibilă, care vor evita utilizarea apei fierbinți sau reci la spălare și expunerea directă la razele solare. Se recomandă produsele cu efect tonifiant asupra capilarelor, antiinflamator și calmant cu pH neutru”, susține medicul dermatolog-cosmetolog.

Demachiere, curățare și tonifiere, sunt acei pași esențiali care îți asigură un ten luminos și curat. Medicul dermatolog-cosmetolog Diana Munteanu menționează despre cele mai comune greșeli ce afectează sănătatea tenului.

„Cea mai frecventă greșeală întâlnită în practica mea este identificarea greșită a tipului de piele și respectiv utilizarea anumitor produse necorespunzător. Și anume, pentru dermatită, când avem pielea grasă și deshidratată se utilizează uleiurile care agravează și mai mult starea acesteia. Altă greșeală comună este lipsa utilizării cremei, și în special la posesorii tenului gras sau mixt. Aceasta trebuie să fie utilizată pentru toate tipurile de ten. Și a treia eroare este exfolierea în exces prin utilizarea scrub-urilor și a soluțiilor estringente ce duc la sensibilizarea tenului cu fragilitate capilară și ulterioare hiperpigmentații ”, a mai adăugat medicul dermatolog-cosmetolog.

Se recomandă exfolierea blândă odată la 2-3 săptămâni și doar cu produse ce nu agresează pielea. De asemenea, este important să verifici întotdeauna termenul de valabilitate, eticheta produsului, dacă nu conține ingrediente chimice, parabeni și alte substanțe toxice.

Distribuie articolul: