Urinarea copiilor este un proces foarte important. Infecțiile ne pot crea mari bătăi de cap și probleme dureroase pentru copil. Cum depistăm corect infecțiile, cum le tratăm și prevenim, ne spune medicul pediatru, Tatiana Alsaliem.

Ce este o infecție urinară?

Infecția tractului urinar (ITU) la copii este patologie frecvent întâlnită în practica pediatrică, ocupând locul III printre patologiile infecțioase, dupăcele digestive și respiratorii. Motivul apariției infecțiilor urinare îl constituie pătrunderea bacteriilor în tractul urinar.


Care sunt tipurile de infecții urinare ce pot fi dezvoltate de către copii?

– ITU inferioară atunci când sunt afectate vezica urinară (cistita) și/sau uretra

– ITU superioară atunci când sunt afectați rinichii sau ureterele.

Cauzele ce pot provoca o infecție?

 Urina, în mod normal este sterilă și conține lichide, săruri și toxine filtrate din sânge. O infecție apare atunci când microorganismele se atașează de pereții uretrei și încep să se înmulțească. Cele mai frecvent implicate în infecția de tract urinar (ITU) la copii fiind Escherichia coli, Klebsiella și Proteus.

Deosebim o serie de factori favorizanți ai ITU:

Predispoziția genetică pentru infecțiile de tract urinar;

Anomalii funcționale ale tractului urinar;

Dezechilibrul florei saprofite;

Igiena deficitarăzonei perineale, în special la fetițe, permite ascensionarea de-a lungul uretreibacteriilor din zona perineului;

Constipația cronică;

Fetițele sunt mai predispuse la infecții ale tractului urinar din cauza uretrei scurte și dispunerii fiziologice meatului urinar în vecinătatea orificiului anal.

Simptomele unei infecții urinare la copii?

Infecția urinară la nou născut și sugar se manifestă prin febră mai mult 48 de ore, vome, diaree, refuzul alimentației, iritabilitate/letargie, convulsii, scăderea îngreutate, prelungirea perioadei de icter fiziologic.

Copii 3 luni 3 ani care suferă de infecții de tract urinar prezintă sindrom febril prelungit, cu t39° C, diaree care durează peste 2 – 3 săptămâni, falimentul creșterii, la care sunt asociate stare de agitație/plâns îtimpul micțiunii și oligurie (puțină urină). De asemenea, urina ar putea avea un miros neplăcut și pot apărea striuri sangvinolente pe scutec.

Copilul mare prezintă simptomatologie similară adultului. Aceasta constă în durere la nivelul abdomenului inferior, usturime/durere la urinare, senzația de micțiune imperioasă cu eliminarea unor cantități reduse de urină sau hematurie, însoțite uneori de febră și dureri la nivel lombar.

Remedii și tratament?

Principiiile de tratament în cazul ITU sunt următoarele:

Alegerea antibioticului se face în baza anti biogramei specifice germenului implicat în procesul patologic, dozele fiind calculate la kg/corp, iar calea de administrare fiind selectată pentru fiecare copil înparte.

Medicația antipiretică și antiinflamatorie poate fi recomandată de către medic cu scopul reducerii dureriiși disconfortului cauzat de febră.

Hidratarea corespunzătoare și menținerea unei igieneperineale riguroase, evitarea constipației și tratarea infecțiilor parazitare sunt extrem de importante.

Corectarea chirurgicalămalformațiilor congenitaleale tractului urinar.

Cum pot fi prevenite infecțiile urinare?

– La sugari schimbați mai des scutecele pentru prevenirea răspândirii bacteriilor care cauzează ITU. 
Copiii mai mari trebuie învățați să aibă o igienă intimă riguroasă.
Fetițele ar trebui să efectuieze tehnicile de igiena întotdeauna din față în spate pentru a preveni răspândirea bacteriilor de la anus la uretră.
Fetițele ar trebui să evite băile cu spumă și săpunurile stringente, iar lenjeria de corp să fie din bumbac.
Toți copiii ar trebui învățați să nu se abțină atunci când simt nevoia de a urina, deoarece urina care stagnează în vezică oferă bacteriilor un loc bun pentru a se dezvolta.
Copiii ar trebui sa bea multe lichide.