Nu te descuraja dacă la început nu-ți iese totul atât de roz cum ai crezut. Important este că te dezvolți, că ai abandonat zona ta de confort și că ești, cu fiece zi, tot mai stăpână pe viața ta. Pentru aceasta îți trebuie independența financiară, ca să fii stăpână pe viața ta.

Of, o să spun din start că e o temă dureroasă în spațiul nostru ex – sovietic. Nu trece o săptămână să nu aud la știri sau să nu citesc despre vreo femeie maltratată, stropită cu benzină și arsă de vie, bătută până ajunge la reanimare sau fugărită prin vecini, cu copiii de mână.

Realitatea cruntă și dureroasă a violenței în familie se vede cel mai bine în sate, pentru că acolo „se aude”. În orașe, rata de violență masculină nu este cu mult mai mică, doar că aici unul Dumnezeu știe ce se întâmplă după ușa încuiată a apartamentului.

Săptămâna trecută m-a cutremurat cazul femeii pe care concubinul a stropit-o cu benzină și a aprins chibritul. Înafară de furia care, vrei nu vrei, te cuprinde, îți pui întrebarea: „De ce rabdă?”. Doar nu e primul abuz și, cu părere de rău, nici ultimul nu e. Nu mai miră demult pe nimeni că victimele violenței domestice își retrag plângerile de la poliție ca „să aibă copiii tată”. Ce fel de tată – nu contează…

Să ne imaginăm viața unei copile dintr-un sat din Moldova. Merge la școală, e isteață, învață bine și profesorii o sfătuie să dea la medicină sau pedagogie, sau drept. Fetița, însă, întâlnește un oarecare Făt-Frumos, de regulă mai mare ca ea. Măgulită de atenția lui, lasă baltă învățătura și, cu atestatul de 9 clase, curând se mărită. În scurt timp naște un copil. Si aici înecepe calvarul. Făt-Frumos e de fapt un alcoolic cu apucături violente, care dintâi îi dă o palmă, apoi trece la pumni și picioare.

De ce? Pentru că „o are la mână”. Unde să se ducă? Cine o ia cu un copil mic în brațe? Din ce va trăi? Și aici fetița își aduce aminte că ar fi putut astăzi să bea cafea cu colegele de facultate, nu să schimbe scutece și să îndure umilințe.

În locul fetiței de la țară se încadrează și femeia de la oraș, care a ales să stea acasă să aibă grijă de familie, că doar nu câștigă nici jumătate din leafa soțului. Rabdă abuzuri, relație toxică și inevitabilul șantaj financiar.

Sau soția de deputat, care demult se simte captivă într-o colivie de aur construită din bani murdari. Și s-ar duce, dar n-a lucrat o zi nicăieri, iar el are legături și nu o va angaja nimeni.

Aceasta este realitatea zilei de azi. Aici ajungem când ne educăm fetițele că „principalul să fii frumoasă și să te măriți reușit, și să fii gospodină la locul tău”. Uneori îți vine să urli când auzi asemenea povețe de la mame care diseară iar vor fi umilite de către capul familiei.

Un cunoscut mi-a spus odată un banc: „Ce diferență e între geanta femeii și geanta bărbatului? A bărbatului aduce, a femeii duce”. Foarte amuzant, dar nu mi-a venit deloc a râde!

Independența financiară este stabilitatea ta în viață. Chiar dacă nu ai un soț abuziv, te poate cineva asigura că veți fi mereu împreună? Tocmai de aceea este necesar să ai venitul tău. Chiar după o pauză mare, chiar dacă pentru început ar fi un venit modest, important este să iei direcția corectă.

În primul rând, nu te îndoi de tine. „Nu o să pot, nu îmi place nimic, nu-i de mine”- câteva replici distructive, care îți pot tăia orice avânt. Gândește-te bine ce poți tu să faci și începe să lucrezi în direcția dată. Nu știi să lucrezi cu cifrele, dar scrii bine. Nu poți scrie, dar ești organizată și punctuală și ai putea administra un oficiu. Nu poți asta, dar uite că ai talent la brodat sau gătit – important este să conștientizezi că fiecare dintre noi este bun la ceva. Și să te valorifici.

Învață să gestionezi banii. Regula de aur este să nu cheltui mai mult decât câștigi. O bună parte din cumpărături le facem în mod compulsiv, fără a avea neapărată nevoie de produsul dat sau pentru a umple un gol emoțional. Greșit. Învață să-ți gestionezi corect veniturile. Din fericire, trăim în epoca informațiilor, pe net poți găsi o sumedenie de cărți de educație financiară și filmulețe informative. Fă-ți o agendă în care vei face însemnări, îți va fi de mare ajutor.

Nu te descuraja dacă la început nu-ți iese totul atât de roz cum ai crezut. Important este că te dezvolți, că ai abandonat zona ta de confort și că ești, cu fiece zi, tot mai stăpână pe viața ta. Pentru aceasta îți trebuie independența financiară – să fii stăpână pe viața ta.

Distribuie articolul: