După mai multe discuții cu persoane care au trecut peste cancer sau tratează la moment o tumoare mi-am dat seama că nu e cel mai grav să afli despre această diagnoză – e mult mai dificil ce se întâmplă după și e mult mai greu să păstrezi optimismul și verticalitatea. Pentru Darya Talmaci anunțul diagnozei i-a părut ridicol, însă ce a urmat a fost mult mai dificil de trecut, în primul rând emoțional. Ce a fost straniu, ce a fost neplăcut, cu ce lecții a lăsat-o cancerul și cum a trecut peste această diagnoză ne-a spus chiar ea într-un interviu.

Daria, descrie ziua în care ai aflat că ai cancer. Cu ce ai asocia-o?

Dacă îți închipui că totul este că în filme, când medical stă în față ta și îți spune diagnoza, atunci să știi că nu e așa. Nu a fost o zi anume în care am aflat că am cancer, au fost zeci de presupuneri, consilii și analize după care treptat am înțeles la ce duce totul. Nu pot s-o asociez cu ceva, însă țin minte bine când medicul mi-a spus: „Daria, trebuie să facem mai multe cercetări, presupun că e cancer”. Eu nu l-am crezut, am vrut să râd, mi s-a părut ridicolă acea diagnoză.

Care au fost gândurile care ți-au trecut prin cap și cum ai reușit să scapi de ele?

Unicul gând pe care l-am avut a fost că vreau să fiu sănătoasă. Nu m-am gândit nicio clipă la rău, cred că eram un camion care trece peste tot. Când am trecut peste operație și tratament mi s-a părut că sunt un supererou.

Care au fost cele mai mari stranietăți cu care te-ai confruntat în perioada tratamentului?

Cel mai straniu și neplăcut pentru mine a fost faptul că eu nu am putut să fac unele analize și cercetări care erau urgente, spre exemplu „MRT al glandei mamare”. Pentru mine era straniu să văd rânduri de oameni la policlinică și spital. Asta arată până în ziua de astăzi că sistemul medical moldovenesc este absolut nefuncțional.

Ce lecții practice ți-a dat această perioadă, boala în general?

Cred cu certitudine că cancerul apare din cauza unor emoții profunde. Este important să-ți ții psihicul sub control, să-l ferești de ură, invidii, egoism și supărări personale. Dar cel mai important probabil este să te iubești pe tine și să trăiești viața din plin.

Ce ai schimba în practica pe care ai avut-o cu medicii, ce ai adăuga poate la serviciile pe care le-ai avut în spitalele de stat?

Spre norocul meu eu am avut parte de atitudine bună din partea medicilor. Însă adesea aud despre iresponsabilitate și atitudine urâtă, lipsă de profesionalism și de omenie din partea medicilor. Cel mai des medicii nu se informează despre pacient, sunt siguri că pot să-și expună părerea proprie și uită de etica profesională. Mi-aș dori personal medical mai profesionist și care să-i trateze pe pacienți ca pe oameni.Ce crezi că ne lipsește cel mai mult legat de această boală?

Și în timp ce este bolnavă și după… femeia trebuie să rămână femeie. E foarte umilitor să auzi „Tu deja ești căsătorită, ai copii ce-ți mai trebuie ție să ai sân?”. Indiferent de vârsta pacientei medicul este obligat să se gândească în primul rând la starea ei psiho-emoțională. Toate femeile care au trecut prin mastectomie trebuie să fie informate, chiar înainte de operație, despre posibilitatea unei operații estetice.

 

Cum ai reușit să treci peste cele mai dificile momente?

Am fost susținută cel mai mult de familia mea. Și nu în ultimul rând, multe au depins de mine, eu fiind de fire o persoană dornică de viață, pozitivă, numai așa am reușit să trec cu bine peste toate. Pentru mine mama este eroul meu! Ea a primit noutatea ca un soldat, peste două zile mi-a organizat diagnosticare în Kiev și a fost alături de mine peste tot. O iubesc nespus de mult!

 

Ce i-ai spune acum unei femei care suspectează că poate avea cancer sau abia a aflat vestea?

„Draga mea, nu renunța la visele tale sub nicio formă și nu înceta să te iubești. Nu te gândi la rău mai mult de o singură zi, nu accepta nimic din ceea ce îți pare suspect. Informează-te cât mai mult despre cancer și metode de tratament. Nu te grăbi să iei decizii și fii puternică atunci când mâinele vor cădea jos!”. Viața este frumoasă așa cum este. Visul meu s-a împlinit, eu am devenit mamă a unei fetițe frumoase și vreau să fiu și mamă a unui băiat dulce.

Foto: RunPink Moldova, Dare Social fashion Show, EcoSport Gym.