Tinerii medici și lucrători medicali care merg să lucreze la sate vor primi o îndemnizație mai mare. Ministerul Sănătății a elaborat un document prin care se modifică Legea ocrotirii sănătății, iar indemnizațiile cresc cu 50%.

„Deși profesia de medic rămâne în continuare foarte prestigioasă, faptul că anual cca 1/3 din tinerii specialiști, care au urmat o pregătire de 9-10 ani în domeniu, cu investiții materiale și intelectuale considerabile, nu doresc să continue activitatea de muncă în sistemul public al sănătății dovedește că sistemul public al sănătății rămâne un spațiu neatractiv, cu excepția Chișinăului și Bălțiului”, se arată în proiectul ministerului.

Din această cauză, Ministerul Sănătății a decis majorarea cu 50% a indemnizației unice pentru tinerii specialiști încadrați în câmpul muncii în mediul rural, conform repartizării MS, potrivit AGORA.

Așadar, după ce legea va fi modificată, medicii și farmaciștii vor primi 45.000 de lei în loc de 30.000, iar personalul medical și farmaceutic – 36.000 în loc de 24.000. Sumele se vor achita în tranșe, prima dintre care se va achita după prima lună de activitate și va fi de 11.250 de lei, nu 7.500 cum era anterior (pentru medici și farmaciști). Pentru lucrătorii medicali și farmaceutici prima tranșă va crește de la 6.000 de lei la 9.000, mai scrie sursa citată.

Distribuie articolul: