Alte două grupe de studenți au finalizat Academia de Jurnalism Participativ (ACJ), proiect implementat de AGORA și ASIST. Aceștia au studiat Digital Storytelling și Audience Engagement, iar într-un alt curs – Fact Checking și Verificarea Informației. Organizatorii și lectorii cursurilor le-au înmânat diplomele pentru participare activă și dezvoltare de abilități practice foarte utile timpurilor noastre, scrie Agora. 

„Astăzi vorbim despre absolvenții a două cursuri și ceea ce m-a bucurat pe mine să văd este dorința lor de cunoaștere, curiozitatea lor de a înțelege cum se face media și, în același timp, dacă vorbim de ultimul curs, de fact checking, în special dorința lor de a înțelege cum să discearnă și cum să deosebească adevărul de minciună, unde e informația falsă și unde e cea adevărată. Dorința de a avea o educație media dezvoltată și o gândire critică bine pusă la punct – asta e ceea ce mi-a plăcut foarte mult la ei”, a menționat Victoria Dumbravă, editoră șefă AGORA.md, lector la cursurile ACJ.

 

Studenții au avut parte de ore online și practică în teren. Fiecare a pregătit întrebări, a realizat sarcini după fiecare curs și a pus în practică cele studiate. La final, tinerii au putut face coaching pe subiectele alese cu mentorii ACJ.

Vezi cu ce impresii au rămas la finalul cursurilor:

„Nu mai avem acele valori pe care să le respecte jurnaliștii pentru a promova adevărul – avem mai mult goana după senzațional. Ceea ce ne învață scoală nu este suficient ca să deosebim adevărul de informația senzațională, iată de ce eu am aplicat la acest curs, nu doar ca să înțeleg ce este real și ce nu, dar ca să înțeleg cum pot să contribui și eu la răspândirea adevărului”, spune Cristian Bolotnicov, student ACJ.

„Am ales să particip la acest curs deoarece vreau să devin jurnalist și anume reporter sportiv. Cunoștințele acumulate aici le voi aplica pe viitor în profesia mea”, menționează Cristina Homen, studentă ACJ.

 

„Preferata mea lecție a fost cea despre editare video și crearea contentului video, deoarece am aflat multe secrete în editare și filmare la fel) 00:51 + 00:23 (sper că le voi aplica în social media și în special pe Instagram, unde vreau să-mi dezvolt contul meu de Instagram, dar și poate o să încerc ceva în jurnalism”, ne-a spus Diana Balan, studentă ACJ.

 

„Aici nu doar înveți cum să scrii un articol ca jurnalism, dar te dezvolți pe tine ca persoană și înveți să dezvolți și gândirea critică – destul de importantă în secolul XXI. Totodată, alături de mentorii de la Academia de Jurnalism Participativ tu colaborezi cu ei în sesiunile de coaching care sunt însăși după curs”, spune pentru AGORA Nicoleta Șova, studentă ACJ.

 

„Aș recomanda orice curs de Fact checking, ținând cont de faptul că suntem bombardați din toate părțile cu informații fie tendențioase, fie false și efectiv eu aș spune că asemenea cursuri ar trebuie să fie obligatorii în școală, nu după ce s-au creat anumite prejudecăți și este predispus să crezi diferitor chestii”, spune, în final, Cristian Velixar, student ACJ.

Cele două cursuri au reușit, în pofida situației epidemiologice și cu rezultate imediate pentru studenți.

Distribuie articolul: