Astăzi vorbim cu Irina Lencăuțan, femeia care are o activitate de peste 15 ani în domeniul jurnalismului. Ne-am propus să discutăm cu ea despre activitatea în domeniul jurnalismului, părerea despre independența în acest domeniu și ce subiecte sunt cele mai așteptate de către public. La moment jurnalista este în concediu de maternitate dar asta nu o împliedică să munceasă și să le reușească pe toate.

Irina, de ce jurnalismul?

„Sincer până a alege specialitatea de jurnalism, în anii mei de școală tot analizam ce este la modă. Pe atunci era farmaceutica în vogă, (vorbim de anii 2000-2004), după care erau limbile străine, engleză și franceză, și se mai duceau mulți pe atunci și la economie. Chiar recent avusem cu discuție cu mama și ne aminteam cum apăruse la mine această dragoste față de jurnalism. Admiram emisiunile Andreei Marin, “Suprize Surprize”, și îmi doream să fiu ca ea, probabil că asta era visul tuturor fetelor care o admirau la ecrane. Mai exista posibilitatea de a suna zi de zi la radio și de a intra în direct, de a te auzi pe partea cealaltă de fir, îmi plăcea și acesta a fost un prim semn.

Prin clasa X-a stăteam cu mama, era toamnă și noi băteam pălăriile de răsărită și un anunț la radio a spus că se face apelul pentru deschiderea unei clase pentru tinerii care doresc să studieze jurnalismul. Mama a susținut ideea și chiar a doua zi m-am înregistrat. A urmat un an de zile, timp în care am frecventat aceste cursuri care erau seara după orele care le făceam la gimnaziu. Când am trecut în clasa XI-a  am reușit să creez un ziar școlar. Uite așa încet, încet la absolvire eu deja eram hotărâtă să fac jurnalism. După au urmat studiile la Universitatea Liberă Internațională din Moldova”, a spus Irina.

E asta o profesie bine plătită ?

„Eu zic că este un salariu mediu, iarăși depinde de la companie la companie, depinde foarte mult de practica și profesionalismul unui jurnalist. Cert este că trebuie să fii mereu în funcție, să fii mereu în vizor ca să nu pierzi din profesionalism, ca să nu pierzi din capacitate și pentru că altfel riști să fii uitat și atunci la sigur nu mai intri în rutină și nu ai cum să câștigi un salariu mai bun. Eu nu pot să mă laud cu salarii mari care mi-ar fi permis să îmi iau o casă sau un locușor al meu, pentru asta ar trebui să muncim încă foarte mult. Probabil și sunt jurnaliști cu salarii mari, care ajung și până la cinci mii de euro, dar ca în orice domeniu, salariile sunt diferite”, a spus Irina.

Dacă există sau nu jurnalism independent în Republica Moldova?

„Eu cred că există jurnalism independent în Republica Moldova, și nu doar în țara noastră dar oriunde în lume atâta timp cât există o politică redacțională, iar politica redacțională se focusează pe ceea ce cere cel care plătește, fie că sunt granturi fie că este un buget stabilit. În jurul acestor politici se construiesc subiectele, fie ele subiecte sociale fie ele subiecte comerciale, politice. Din punctul meu de vedere independența totuși la noi nu este definită totalmente, oricum tu depinzi de finanțator”, a mai adăugat tânăra.

 Ce uși poate deschide această profesie ?

„Profesia de jurnalist poate deschide foarte multe uși și poate închide multe uși. Sunt structuri care odată ce aud că ești jurnalist nici nu vor să vorbească cu tine. Nu neg, am avut și experiențe în care oamenii știind că sunt jurnalist, medicii au cerut mită, știind că sunt jurnalist polițiștii au încălcat legea, am văzut de toate doar că le percep un pic altfel și pot să reacționez altfel”, spune jurnalista.

Există posibilitatea de a rămâne la noi în țară un jurnalist independent?

„Tare mult contează materialele pe care le faci ca jurnalist. Eu am ales să fiu aproape de oameni, am ales să fiu aproape de societate și să redau problemele lor astfel încât să nu fiu cenzurată, să nu-mi impun punctual meu de vedere. Asta este cel mai important pentru un jurnalist să poți să redai o informație astfel încât să poți să păstrezi veridicitatea informației și să nu te dai cu părerea. La sigur la noi în țară există jurnaliști independenți, oameni cu verticalitate, oameni care știu să-și impună valorile sau punctual de vedere, oameni care analizează la rece tot ceea ce se întâmplă.

Este important că oamenii cu aceste valori au găsit putere să rămână acasă și să promoveze dreptatea și să caute dreptate arătând adevărul. Ar fi important ca atunci când tinerii fac studii profesorii să le explice că de fapt un jurnalist nu este o vedetă, nu este doar acea copertă frumoasă care apare pe sticlă, pentru că fiecare dintre cei care muncesc în media au foarte multe implicări pentru un rezultat pe măsură. Nu este suficient să fii frumoasă ca să îți fie deschisă ușa către media. Trebuie să muncești mult ca să devii un om de valoare”, a mai spus Irina.

Care sunt cele mai dorite subiecte de către public care prind?

„În top eu observ că totuși sunt istoriile unor oameni care schimbă lumea din jur, exemplele concrete. Sunt  subiecte în care oamenii ies din tipare și strivesc stereotipuri, oameni care reușesc prin implicare să facă lumea mai bună. Sunt apropiați oamenii care vin să schimbe societatea. Desigur este trist atunci când vizualizări aduc cazurile tragice, legate de omoruri și viol. Mă doar astfel de reportaje și deși oamenii zic că îi îngrozim cu subiecte tragic, de fapt tot oamenii sunt cei care cer asta și se vede asta în urma vizualizărilor și distribuirilor care le avem”, menționează jurnalista.

Există solidaritate în acest domeniu?

„Solidaritate în mass-media, sincer nu prea. Din ce observ eu nu prea este. Cu toate că îmi plac unele acțiuni la nivel mondial de susținere a jurnaliștilor dar totuși aici o mișcare a jurnaliștilor nu prea văd. În mare parte există o doză de invidie, pentru că fiecare vrea să se afirme în modul său și să arate că este mai bun, că este mai presus, că este mai apreciat, mai întrebat ca jurnalist și deseori chiar se merge pe capuri și se încalcă anumite limite și principii de viață, de prietenie, de colaborare”, a spus jurnalista.

Ai avut vreodată situația de a fi rugată să nu publici un material sau să îl ștergi?

„Da, au fost situații. Chiar am avut și amenințări și subiecte pe care să le șterg am avut, inclusiv acum sunt situații că distribui anumite materiale și poate o persoană X să îmi scrie un mesaj în privat și să mă roage să șterg că nu ar fi adevărat ce scrie în articole. Știi, asta bucură. Asta pentru mine înseamnă că unele material încă cheamă la frică.

Subiectele  sunt la un click distanță dacă  este să vorbim de tot ce ține de mediul online. Dacă am fi atenți la tot ce se public de către alții atunci am avea zeci de subiecte fără de a ieși din casă. Era în care am ajuns noi astăzi ne permite să găsim subiecte fiind cu un gadget în față, trebuie doar să fim atenți”, a mai spus jurnalista.

Acum când ai 2 copilași e ușor să te angajezi cu această profesie ?

„Nu este o problemă în cazul în care ești un profesionalist, ești solicitat cu sau fără copiii. Doar că reieșind din experiența mea, în țara noastră este o lipsă acută de jurnaliști și oferte de muncă sunt multe, mai ales atunci când tu ești un om cu experiență, este mai greu pentru mine că copii sunt mici dar și asta cu timpul se va rezolva, ei vor crește și eu voi avea mai mult timp pentru job”, adaugă jurnalista.

Distribuie articolul: