60 lideri comunitari au început cursurile în cadrul „Academia Liderului Comunitar”. Prin intermediul acestui proiect se prevede promovarea democrației participative la nivel local, prin formarea și consolidarea capacităților  liderilor/liderelor comunitari, lideri de opinie și activiști civici din centrul, nordul și sudul țării. Mai multe detalii despre instruire, află mai jos. 

Centrul Contact a creat un studiou de instruire online, unde pe parcursul următoarelor luni, participanții vor fi instruiți în domenii precum: administrație publică locală, acces la informații publice, buget public, procesul decizional local, tehnici de persuasiune și advocacy în raport cu autoritățile publice și alți actori locali.

Ideea creării Academiei a venit ca urmare a interacțiunii Centrului CONTACT cu liderii societății civile din RM, care a scos în evidență mai multe cauze ale implicării insuficiente a cetățenilor în viața comunităților și anume: cunoașterea insuficientă a procesului decizional local și, ca rezultat, capacitatea redusă de a se implica și a promova politici publice benefice pentru comunitate; cunoașterea insuficientă a tehnicilor de persuasiune și advocacy în raport cu autoritățile publice și alți actori locali.

„Avem nevoie de oameni activi, care să fie capabili să dezvolte comunitatea. Numai în așa condiții vom avea succes ca țară, care vrea să devină europeană, democratică și prosperă”, spune Serghei Neicovcen Directorul Centrului Contact, care a deschis Academia Liderului Comunitar.

După finalizarea programului de instruire, participanții, cu susținerea formatorilor Academiei, vor demara activități practice de soluționare a unei probleme identificate, iar cele  mai bune inițiative locale vor primi suport financiar pentru implementare. Prima ediție a Academiei va finaliza cu o Gală a bunelor practici.

„Dorim ca participanții la Academia Liderului Comunitar să obțină nu numai cunoștințe și aptitudini, ci să-și formeze ori să-și reconfirme o poziție civică activă, care ar ajuta oamenii să-și facă viața mai bună. Vrem să educăm o elită locală, în sensul bun al cuvântului, la care să se orienteze și de opinia căreia să țină cont, atât cetățeni,  cât și autoritățile publice locale”, a subliniat Vasile Cioaric, Șeful Academiei Liderului Comunitar.

Sursa foto: Facebook