„Generația NIKA” și „Yep!Moldova”, în parteneriat cu Misiunea OSCE în Moldova organizează în perioada 6-8 noiembrie 2020 evenimentul „Anti-Trafficking Hackathon”. Acesta este o premieră la nivel regional și își propune să ofere instrumente inovatoare pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane și a exploatării sexuale a copiilor, inclusiv online.

Evenimentul de deschidere va avea loc online și va putea fi urmărit live pe pagina de Facebook . Se vor desfășura și două paneluri publice: de combatere a traficului de ființe umane și de combatere a exploatării sexuale a copiilor, inclusiv online. Evenimentele au dat start de pe 6 noiembrie.

La deschiderea evenimentului vor participa Antti Karttunen, Șef-adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Emilia Cebotari, Șef al Direcției coordonare în domeniul drepturilor omului și dialog social Cancelaria de Stat, Oxana Alistratova, EROINĂ nominalizată în cadrul ediției 2020 al Raportului privind Traficul de Persoane al Departamentului de Stat al SUA, Director executiv al ONG Interaction, Tiraspol, Lilia Pascal, Șefa Direcției Politici de Asigurare a Egalității între Femei și Bărbați, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Cerbușcă, fondator, „Generația NIKA” și „Yep!Moldova”.

De asemenea vor fi prezenți Radu Cucoș, Ofițer de Program, Oficiul Reprezentantului Special și al Coordonatorului OSCE pentru combaterea traficului de ființe umane de la Viena, Rodica Moraru-Chilimar, Directoare al Centrului de asistență și protecție a
victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, Viorel Ciobanu, procuror, șef-adjunct Secția combaterea traficului de ființe umane, Procuratura Generală, Iurie Podarilov, expert anti-trafic, Natalia Savcina, Directoare executivă & Liudmila Matveeva, coordonator program în cadrul ONG Jenskii Initsiativi, Tiraspol/ Viorelia Rusu, expertă anti-trafic.

Și experți în domeniul exploatării sexuale a copiilor în mediul online: Ana Revenco, președintă, Centrul Internațional „La Strada” Moldova, Tatiana Buianina, psiholog, expertă independentă, Artur Degteariov, șef al Secției nr.3 a Direcției investigații infracțiuni
informatice, Inspectoratul Național de Investigație al IGP, Sergiu Russu, procuror-șef, Secția combaterea traficului de ființe umane, Procuratura Generală.

Mai multe informații găsiți aici, iar dacă doriți să studiați mai detaliat programul accesați AGENDA din atașament.

În contextul COVID-19 au fost identificate tendințe noi ale fenomenului traficului de ființe umane. Potrivit datelor oficiale, pe parcursul anului 2019, 341 de persoane din Moldova au fost victime al traficului de ființe umane, 109 dintre acestea fiind minore. Cea mai frecventă formă de trafic de ființe umane este exploatarea victimelor cu scop de muncă, urmată de exploatarea cu scop sexual.