Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2022.

Republica Moldova și în anul 2022 va trece la ora de vară. Modificarea orei se va face în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 martie, când acele ceasornicelor vor fi mutate cu o oră înainte. 

Schimbarea orei, de cele mai multe ori, are consecințe asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Astfel, echipa Ea.md a întrebat părerea psihologului Ana Niculaeș la acest subiect: 

„Din punct de vedere psihologic,  schimbarea orei are un impact important deoarece se produc schimbări asupra metabolismului şi chimiei creierului. Astfel, odată cu trecerea la ora de vara persoanele care suferă de depresie au nevoie de o atenţie deosebită. Asta și pentru că seara ne va fi destul de greu să adormim mai devreme, ceea ce înseamnă că nu ne vom odihni suficient.

Cei mai mulți dintre noi pierdem între 40 până la 50 de minute de somn în primele zile de adaptare.

Trecerea la ora de vară poate fi obositoare și te poate face să te simți puțin confuz și epuizat în primele zile, însă vestea bună este că adaptarea organismului se va face în cel mult 5 zile. 

Așadar, în prima săptămâna după trecerea la ora de vară trebuie să folosești toate strategiile pe care le ai la îndemână pentru a fi mai energic”, a declarat Ana Niculaeș.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

 

Distribuie articolul: