În Republica Moldova sunt la evidența medicului oncolog 4.182 de paciente afectate de cancer al colului uterin, iar anual sunt înregistrate în jur de 300 de cazuri noi. 47 la sută sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), pacientele urmând tratament specific. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății. 

Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani și de la 50-60 de ani. Cu regret, anual, din cauza acestei maladii decedează în jur de 160 femei.

„Vă îndemn să aveți grijă de sănătatea voastră,  să vă programați la medicul de familie și să faceți testul citologic, o dată la trei ani. Testul este gratuit. La fel, vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman în perioada adolescenței, contribuie esențial la reducerea ratei cancerului cervical. Iubiți-vă pe sine ! Iubiți-vă, mamele, surorile, soțiile, prietenele! Faceți testul citologic!”, a menționat Tatiana Zatîc, Secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Sănătății, Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri au lansat luni, 25 ianuarie, Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin 2021, care se desfășoară în perioada 25 – 31 ianuarie.

„Studiul despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”, realizat în anul 2020, arată că tendința de efectuare a testului citologic în Republica Moldova este pozitivă. Gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat, ca urmare a cunoștințelor lor, testul de prevenție s-a dublat în ultimii doi ani.

Cancerul de col uterin este cancerul care poate fi prevenit în proporție de 80 la sută.

Aceasta este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită ușor prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescență și testul citologic, efectuat o dată la trei ani, în perioada 25-61 de ani, gratuit la medicul de familie.

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: