Multe persoane se gândesc la un animal de companie căruia să-i ofere dragoste și pe care să-l integreze în familie. Totuși, iubirea necondiționată pe care o oferă patrupezii are un preț, iar întreținerea unui câine sau a unei pisici nu este tocmai ieftină. Bugetul acordat întreținerii unui animal variază în funcție de anumiți factori, precum rasa, zona în care locuiești sau stilul de viață, și implică anumite cheltuieli pentru întreținere, având nevoie, pe lângă dragoste și mâncare, de tot felul de lucruri pentru a se menține sănătos. Iată ce au dezvăluit conaționalii noștri pentru AGORA.md.

Irina Turcanu are în grijă cinci animale – trei pisici, pe care le are de un an, doi iepurași, deja de doi ani, dar și câțiva peștișori. Tânăra cheltuie lunar până în 2.500 de lei pentru mâncare și produse de igienă.

„Cea mai costisitoare este alimentația, pentru că pisicile nu acceptă orice fel de mâncare, pentru că au probleme de digestie. La iepurași pot să le mai dau morcov proaspăt, varză, primăvara, iar iarna, pe timp rece, cumpăr iarba uscata”, povestește Irina.

Refuză să-și vaccineze animalele, pentru că a avut experiențe urâte cu medicii veterinari, spune tânăra.

„La veterinar nu mergem, pentru că nu am încredere în specialiștii noștri. După o vizita la veterinar, în care trebuia să-i taie unghii iepurașului, i-a făcut o hemoragie și i-a îndoit degetul și șchiopătează„, povestește tânăra.

Pentru a menține animalele sănătoase, cumpără vitamine sub formă de pastile, cheltuieli care ajung la cel mult 200 de lei lunar. Accesoriile le cumpără o dată la jumătate de an, când schimbă farfuria pentru mâncare. Alte achiziții sunt curelușele împotriva puricilor și lesa pentru plimbatul pisicilor, folosite doar în timpul cald.

„Cheltuieli adiționale ar fi jucăriile lor, le-am cumpărat un castel, pe care am dat 1.200 de lei, și le place foarte mult. Au și un fel de jucărie cu minge înăuntru pe care o învârt, iar uneori le cumpăr bunătăți, bucatele uscate de rățușca sau găina, un fel de gustări pe care tare le adora”, menționează Irina.

Ana Ghirițan are un câine de mai bine de un an și jumătate. Cheltuielile ei ajung la o mie de lei pe lună doar pentru hrană și vitamine. Deși obișnuiește să gătească personal pentru animalul său de companie, cheltuielile rămân constante.

„Patrupedul se hrănește în mare parte cu hrană uscată, dar la unele mese primește adițional și alimente pregătite acasă. Nu se reduce din cheltuieli, pentru că și în hrana pregătită acasă se investește mult pe carne și legume care nu sunt de sezon”, explică tânăra.

„Un vaccin costă în medie 400 de lei, iar la veterinar mergem la necesitate, aproximativ de 3-4 ori pe an. Vizita costă aproximativ 200 de lei”, spune Ana.

O dată la trei luni, deparazitează intern si extern câinele și cumpără vitamine cu adaos de calciu, cheltuieli de 400 de lei. Iar o dată la jumătate de an procură lesă, zgardă și două schimburi de haine.

 

Distribuie articolul: