Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova. A fost un poet român originar din România, care a locuit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Vieru a fost un promotor aprig al unionismului și un patriot de țară, fapt confirmat în poeziile sale. 

Creațiile lui Grigore Vieru sunt și astăzi în sufletele celor care simt și trăiesc românește. Staful didactic și elevii instituției Publice Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Capitală au filmat un recital în memoria regretatului. Patriotism, dor, mamă, sunt doar câteva din motivele ce se regăsesc în versurile recitate de elevii clasei a 7-a.

„Suntem mândri că știm creațiile celui care a fost un poet al neamului. De fiecare dată am învățat cu plăcere poeziile lui Grigore Vieru. Cele despre mama îmi plac cel mai mult, răscolesc în mine cele mai puternice emoții”, menționează o elevă.

Un spectacol tradițional, organizat an de an de profesorii din cadrul insituției. „Recitalul poetic Grigore Vieru- poet al neamului este o secvență a unui spectacol tradițional, pe care îl pun în scenă în fiecare an, din 2009, indiferent în ce școală acivez de atunci până azi. A trece cu vederea peste această zi, e ca și cum ai trece cu vederea creația întregului neam – atâta valoare, filosofie și înțelepciune cu cuvinte simple, pe înțelesul tuturor ne-a lăsat în urma sa Marele Grigore Vieru”, conchide directoarea adjunct pe Educație Estetică, Liliana Panfilov.

Și profesorul de Artă Teatrală, Octavian Graur, a menționat că:  „Versurile lui Grigore Vieru sunt nemuritoare. Regretatul poet a scris cu sufletul fiecare strofă de poezie și a știut cum să transpună realitatea în cuvinte. Nu trebuie să ne amintim de Grigore Vieru doar de 14 februarie, dar trebuie să îi păstram amintirea veșnică prin învățarea, înțelegerea și simțirea creației sale. Prin astfel de activități promovăm adevăratele valori și ajutăm la educarea unei generații care va putea cu ușurință recita/simți un vers de Eminescu, Vieru, Matcovschi sau fredona cu sufletul melodiile lui Ion și Doina Aldea Teodorovici”.

Marele poet, Grigore Vieru, ar fi împlinit astăzi 87 de ani.

Distribuie articolul: