În provincia italiană Parma va fi amplasat un monument dedicat femeii migrante, creat de moldoveanca Dorina Roșca.

 

Această lucrare este dedicată zecilor de mii de femei care au sacrificat tinerețea lucrând într-o țară străină pentru un viitor mai bun pentru copiii lor, inclusiv pentru mama sa, informează locals.md, citând Europa Liberă.

„O femeie tânără, cu părul prins și cu un geamantan în mână, cu ochii triști, dar plini de speranțe și vise”, descrie sculptura Dorina Roșca, cea care a venit cu ideea să fie realizat acest monument, ca un simbol al „curajului, sacrificiului și rezilienței” femeilor care au lăsat în urmă locul natal pentru un viitor mai bun.

Dorina este și ea o migrantă, la fel ca și mama sa, Maria, care a venit în Italia în 2004 pentru a strânge bani pentru construirea unei case în satul său natal din raionul Cantemir.

Maria a reușit să construiască casa, dar nu a apucat să trăiască în ea. Copiii au crescut și s-au mutat la ea în Italia, dar exact atunci când erau din nou împreună și fericiți, la vârsta de 52 de ani, Mariei i-a fost depistat cancerul.

Monumentul dedicat femeii migrante va fi primul de acest tip din Italia și va fi instalat în toamnă în parcul „Ida Mari” din micuțul oraș Ponte Taro, provincia Parma. Sculptura va avea o înălțime de 170 de centimetri și va fi realizată din bronz, fiind montată pe un postament de 120 de centimetri.

Sculptorul monumentului femeii migrante este artistul italian Guido Mariani, care a acceptat să creeze monumentul pentru 36.000 de euro, după ce un alt artist a cerut 80.000 de euro. Mai mult de jumătate din această sumă a fost strânsă din donațiile migranților, ale prietenilor sau rudelor lor. Pe plăcuțele care vor fi montate pe postament vor fi înscrise numele femeilor și țările lor de origine.

Printre donatori se numără persoane din Moldova, România, America Latină și Maroc, dar cea mai mare donație, în valoare de 8.000 de euro, a fost făcută de italianul Luca Delsante, managerul unei companii în care lucrează atât italieni, cât și migranți. Potrivit acestuia, el a decis să sprijine acest proiect deoarece în familiile angajaților săi au fost îngrijitori care s-au ocupat de părinții lor.

Mai sunt necesari încă 10.000 de euro până în toamnă. Pentru instalarea monumentului, Dorina a creat o asociație a femeilor migrante din Italia, numită „Dor”, și a lansat o campanie de strângere de fonduri.

Distribuie articolul: