Lipsa psihologilor în instituţiile de tip internat şi axarea mai mult pe oferirea serviciilor medicale - sunt principalele probleme evidenţiate în casele de tip internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei şi Hânceşti. Sunt datele raportului „Evaluarea situaţiei copiilor plasaţi în casele-internat pentru copii cu deficienţe mintale în proces de dezinstituţionalizare”, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Adresările ce le-am avut de la părinţi şi de la autorităţile din teritoriu ne vorbesc că nu întotdeauna casele de tip internat fac faţă situaţiei. Copiii care merg în localităţi, în familii, au nevoie de servicii foarte calitative, pe care nu le au. Am văzut copii care nu au fost vizitaţi de către un medic de jumătate de an, părinţii spun că sunt copii care nu au fost pregătiţi din punct de vedere psihologic, nici din punct de vedere al comportamentului”, a declarat Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Potrivit Maiei Bănărescu, în casele internat sunt condiţii foarte bune pentru copii, iar angajaţii au o atitudine bună faţă de copii.

„Se lucrează cu copiii, sunt antrenaţi în diverse activităţi. Am constatat că serviciile ce sunt prestate mai mult sunt de aspect medical, dar nu de aspect social. Aici vorbim de lipsa psihologilor”, a mai spus Maia Bănărescu.

SURSA