Spitalele din Chișinău nu mai dispun de locuri disponibile pentru persoanele infectate cu COVID-19. De altfel, paturile se eliberează din contul pacienților externați sau lucrătorilor medicali care își cedează locurile de odihnă. Declarația aparține șefei Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi. 

„Cifrele ne vorbesc despre un pronostic nefavorabil. Starea de urgență se prelungește, iar capacitatea de spitalizare e de 1.666 de paturi și 84 de paturi de triaj. Majorarea numărului acestor paturi este din contul managementului efectiv. Asistentele medicale au cedat. Ele nu au unde să se dezbrace, unde să se spele poate și au cedat pentru pacienții COVID-19, deoarece sunt foarte mulți.

La moment, în spitalele municipale sunt internați 1.590 de pacienți cu COVID-19, dintre care 64 de pacienți sunt în stare foarte gravă, 703 pacienți în stare gravă și 777 în stare medie. Acești pacienți sunt din contul că mai sunt locuri în spitalele pentru copii. Locuri libere pentru adulți nu avem, iar managerii de spitale se descurcă doar prin aceea că se mai externează pacienții care se simt mai bine”, a declarat șefa Direcție Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi.

La fel, Bucearschi spune că vaccinarea împotriva COVID-19 e provocare majoră. Doar 50% din dozele de vaccin dispuse lucrătorilor medicali din Chișinău au fost utilizate.

„Avem o provocare majoră în ceea ce privește vaccinarea. La etapa întâi, sunt vaccinați lucrătorii medicali din terapie intensivă. Din 1.140 de doze primite pentru municipalitate s-au vaccinat 754 de lucrători medicali, ceea ce constituie 50% din lucrătorii vaccinați din dozele primite. Țin să menționez că în spitalele COVID-19 și în spitalele de la Terapie Intensivă avem peste trei mii de lucrători medicali care necesită vaccinare”, a spus Tatiana Bucearschi.

În același timp, Ministerul Sănătății a anunțat că, în mai multe spitale din țară, a fost extins numărul de paturi pentru pacienții bolnavi de COVID-19.  Astfel, au fost suplinite 50 paturi la Institutul de Medicină Urgentă, 20 paturi la Spitalul Raional Strășeni, 40 paturi la SR Anenii Noi și șase paturi de Terapie Intensivă la Institutul Mamei și Copilului.  În zilele următoare, urmează să fie activate 40 paturi la Spitalul Raional Hîncești și 20 de paturi la Spitalul Raional Călărași.

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: