În doar patru luni ale anului 2020, polițiștii au fost sesizați în 307 cazuri privind dispariția copiilor. În urma căutărilor, 295 de copii au fost găsiți și întorși acasă. Despre  cele mai frecvente motive care-i fac pe minori să plece de acasă, a informat șefa secției „Siguranță minori” din cadrul IN Securitate Publică, Aliona Dragomirețcaia.

Pe parcursul a patru luni, poliția a fost sesizată în 307 cazuri privind dispariția copiilor. 232 de copii au plecat din propria familie, iar 75 de copii au plecat din instituții unde au fost plasați. Dintre aceștia, 55 de minori locuiau în centre de plasament, iar 11 – în case de tip familie, și 9 copii – în instituții rezidențiale. Dintre copii anunțați dispăruți, 85 sunt fete și 122 sunt băieți.

Poliția informează că cei mai mulți copii care au plecat de acasă au vârste de 14 și 15 ani – 148 de minori. Alți 77 de copii plecați de acasă au vârsta sub 13 ani, iar 82 – între 16 și 18 ani.

Totodată, este de menționat că acești copii fac parte din diferite pături sociale. Astfel, oamenii legii au constatat că 86 de copii dispăruți sunt din familii social vulnerabile, 80 de copii – din familie cu forma de protecție de tip Asistenţă Parentală Profesionistă, din familii firești (în care cuplul are un copil biologic) – 68 de copii, din familii cu un singur părinte – 67 de copii, iar din familii numeroase -16 copii.

Menționăm că din numărul total de copii dispăruți, 295 au fost găsiți și întorși în familie sau centre de plasament.

De altă parte, oamenii legii au întrebat copii găsiți ce i-a determinat să plece de acasă. Printre motivele principale, minorii invocă faptul că sunt neglijați în familie. Unii copii spun că în familie părinții consumă alcool, iar alții spun că părinții aplică restricții exagerate.

Sursa: AGORA