Anul viitor autoritățile planifică să majoreze salariile mai multor categorii de bugetari, dar și anumite alocații sociale. Vorbim în principal de creșterea salariilor la profesori și judecători și majorarea indemnizației unice la naștere, dar și a burselor pentru studenți și elevi.

Printre măsurile sociale planificate de autorități și incluse în proiectul legii bugetului pentru anul 2018 se numără majorarea alocațiilor sociale pentru copiii cu dizabilități. De asemenea, este prevăzută creșterea indemnizație unice la naștere de la 3500 de lei la 5400 de lei. Pentru această creștere vor fi alocați aproximativ 2 000 000 de lei.

Totodată, Guvernul planifică să majoreze fondul de salarizare cu circa 1,3 mlrd de lei.

„Partea leului îi revine aici domeniului Educației, ca urmare a majorării salariilor făcute în septembrie 2017. Der asemenea, este prevăzută și majorarea salariilor în septembrie 2018. Totodată, fondul de salarizare va crește și ca urmare a recalculării salariilor la judecători de la 1 aprilei 2018, ca urmare a creștereii salariului mediu pe economie”, a declarat în context ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Alte 15 milioane de lei sunt prevăzute pentru majorarea burselor elevilor și studenților. În cadrul dezbaterilor publice de astăzi, autoritățile nu au menționat cu cât exact va crește fiecare tip de bursă.

De menționat că aceste prognoze de majorarea a salariilor și alocațiilor sociale sunt așteptate într-un an electoral, în toamna lui 2018 în Republica Moldova urmând să aibă loc alegeri parlamentare. Totuși autoritățile susțin că majorările ce sunt planificate nu reies din acest context.

„Dacă ne uităm pe buget vedem că nu este un buget electoral. Facem analiza cheltuielilor pe autorități și ne dăm seama că s-a respectat același principiu ca și în 2017”, a declarat șeful Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă.

Citește și: Mămicile neasigurate medical vor primi indemnizații de maternitate dacă soțul are poliță

Distribuie articolul: