Alexandra Vlass este producător executiv al serialului autohton „Sprinter”. Funcția pe care o ocupă presupune multe roluri îndeplinite simultan, despre experiența pe care o trăiește alături de actori și echipa de filmare, ne-a mărturisit în interviu. 

Dacă ar fi să comparăm etapele de producere ale unui film sau serial cu cele ale vieții umane, Alexandra spune că această comparație este numai bună. Totul începe de la scrierea „rețetei”,  coacerea ideii filmului, scrierea scenariului, apoi urmează tot ce e mai greu. Trebuie de găsit parteneri, dar  și resurse financiare. Cea mai captivantă etapă o consideră pre-producția, atunci când se caută locațiile potrivite, actorii, decorațiunile și nu în ultimul rând mașinile.

Totuși, care este rolul unui producător executiv? „Tare interesant rol, greu și poartă cu el foarte multe responsabilități. Producătorul executiv are să țină sub control tot ceea ce se întâmplă până a ajunge pe platoul de filmare și după filmări”, ne-a mărturisit Alexandra.

Atunci când privim un produs cinematografic, nici măcar nu ne gândim la provocările care apar în timpul lucrului. Ea ne spune că cea mai mare provocare este chiar regimul, de exemplu ultimul serial, Sprinter, s-a filmat într-un timp record, cu cel mai mare număr de actori și locații. Apropo, acest serial este cel mai mare proiect cinematografic din istoria Republicii Moldova.

Camera, sunet, acțiune.

Această combinație de cuvinte este mult mai semnificativă pentru echipa de filmări decât ne-am putea imagina vreodată. „Asta înseamnă liniște mortală pe platou, nimeni nu se mișcă și nu scoate nici un sunet”, spune Alexandra, producătorul executiv.

Chiar dacă este liniște mortală pe platou, în atmosferă bântuie o doză de adrenalină. Zilnic se schimbă locațiile, decorațiunile, apar lucruri noi, „anume asta și îmi place pe platoul de filmare, nu există regim monoton, mereu ceva interesant”, relatează Alexandra Vlass.

Pentru ea nu există cuvântul imposibil, fapt demonstrat de o decizie importantă. Acum tânăra nu este preocupată doar de cinematografie, dar și de domeniul economic. Motivează acest lucru prin faptul că îi place când are un regim activ și interesant, când combină mai multe lucruri și vede rezultate concrete. „În timp de 3 ani am reușit să ating nivele la care nici nu am visat. Am crescut văzând cu ochii și am înțeles un lucru: imposibilul nu există”, a concluzionat Alexandra.

Foto: Arhiva personală