Iluminarea corectă, atât în interiorul locuinței, cât și în exteriorul acesteia, ține nu doar de aspectul practic, dar și de cel estetic. Totodată, ne dorim cheltuieli cât mai mici, atât la procurarea lămpilor și becurilor, cât și ulterior, în facturile lunare pentru electricitate.

Așadar, cum alegem corect un corp de iluminat, pentru eficiență maximă, dar și un aspect plăcut? La ce trebuie sa atragem atenția?

Criterii de care să ții cont la alegerea corpurilor de iluminat

Este de la sine înțeles că lumina are un rol la fel de important precum culorile și texturile utilizate în design: ne influențează starea de spirit, ne poate afecta negativ sau, dimpotrivă, ajuta vederea și poate schimba radical atmosfera din locuință, și curte. Fiecare spațiu însă are nuanțele sale în amenajare.

Câteva criterii de care este bine să ții cont ar fi:

  • spațiul pentru care avem nevoie de lumină,
  • tipul corpului de iluminat (de exterior, de interior, suspendat, pentru masă, pentru podea sau încastrat)
  • designul (care poate fi modern, loft, vintage sau o combinație de stiluri).

Pe lângă toate acestea, orice corp de iluminat trebuie să fie și funcțional, iar pentru iluminarea de exterior se poate opta pentru baterii solare.

Importanța luminii în fiecare camera nu trebuie ignorată vreodată, astfel, iluminarea de interior trebuie să fie punctul de plecare în decorarea spațiului. Poți opta pentru: lumina de perete, lumina agățată de tavan, lampadare sau diverse variate lămpi de masă.

Iluminare de interior în bucătărie – detalii importante

În cazul bucătăriei, de exemplu, corpurile de iluminat preferabil să fie suspendate, deoarece gătitul are nevoie de lumină bună. Corpurile de iluminat prinse de tavan de tip candelabru, aplice, sau spoturi încastrate sunt câteva dintre opțiunile pentru zona de lucru a bucătăriei. Pentru cel mai bun efect și o distribuire ideală a luminii, este de preferat să optezi pentru mai multe plafoniere suspendate alineat. În funcție de cum este mobilată bucătăria, poți opta pentru un stil modern și elegant, sau să încerci corpuri de iluminat nonconformiste. La fel poți utiliza, în iluminarea unor spații mai funcționale, și banda Led, în special în zona unde sunt prelucrate alimentele, ele oferă un plus de lumină și creează o ambianță armonioasă.

Livingul – o combinație interesantă de lumini

Cea mai importantă misiune pe care trebuie să o îndeplinești, când alegi corpurile de iluminat pentru sufragerie, este să reușești să combini luminile de ambient cu cele decorative și de lucru. Alege lustre de living cu un aspect mai sofisticat, pentru a oferi o doză de originalitate camerei și nu îți fie frică să faci combinații îndrăznețe, în ceea ce privește designul corpurilor pe care le alegi. În funcție de stilul pe care l-ai ales pentru locuința ta, poți opta pentru corpuri de iluminat elegante sau jucăușe, în culori aprinse sau neutre, de plastic sau oțel – varietatea este, pur și simplu, enormă.

În baie – accent pe luminozitate discretă și securitate

În baie activitățile întreprinse sunt, în special, în fața oglinzii. Ideal este să alegi lumini de tip spot, aplice, sau corpuri suspendate. Similară cu lumina din bucătărie, cea din baie trebuie să ofere destulă claritate și luminozitate. Prin LED-uri instalate în tavan sau în pereți, se poate crea atmosfera perfectă, pentru o baie relaxantă după o zi grea. Becurile LED sunt cea mai eficientă alegere, în special, datorită consumului redus de energie și a ușurinței cu care le poți combina cu becurile filament. De luat în calcul sunt amplasarea discretă a surselor de lumină și securitatea lor – baia fiind o încăpere unde este posibilă o umiditatea înaltă frecventă.

Corpuri de iluminat pentru dormitor – garanția unei atmosfere liniștite

Plafonierele pentru dormitor te ajută pentru treburile de zi cu zi, când ai nevoie de puțină lumină în diminețile întunecate, sau seara. Becul plafonierei trebuie să fie mai slab, pentru ca lumina să nu pară prea violentă și este bine să mergi pe culori cât mai naturale, sau neutre.

Pe lângă elementul central, dormitorul trebuie să aibă câteva corpuri de iluminat de tip veioză, lampă cu clips, sau aplică pentru citit. Se recomandă lumini de perete discrete cu nuanțe de verde sau lila, ca să nu ai probleme cu secreția melatoninei și somnul liniștit.

Pentru iluminarea de exterior poate fi nevoie de o planificare mai atentă, ai un spațiu mai mare de acoperit, lumina ar trebui să fie suficient de puternică pentru a acoperi zonele vizate din grădină și de pe terasă. Lămpile solare sunt o opțiune excelentă, căci nu au nevoie de alimentare continuă la curent, soarele fiind o sursă de energie regenerabilă ecologică, deci ai mereu lumina necesară în exterior, fără costuri suplimentare. De asemenea, ele trebuie combinate cu mobilă de terasă bine aleasă.

Dacă vrei ceva mai retro, poți alege lampadarele de grădină sau proiectoarele de exterior. Cu lumina puternică, caldă, rece, caldă – rece, neutră și corpuri rezistente, din materiale precum oțelul, aluminiul sau inoxul, aceste corpuri de iluminat sunt ideale pentru grădinile de orice dimensiune.

Veiozele de exterior și stâlpii de exterior pot transforma o grădină banală într-una de poveste, se pot poziționa în spațiu foarte simplu, au stabilitate mare și sunt foarte simplu de întreținut. Ele sunt completate de minune de spoturile de exterior, de pendule și de aplice, sau plafoniere de exterior cu o cromatică deosebită, care poate da un plus de eleganță decorului exterior.

Amplasarea corpurilor de iluminat va fi cât mai atent gândită, se vor accentua zonele de interes și se va asigura iluminarea unui perimetru cât mai larg cu ajutorul unor corpuri cu becuri cât mai puternice și cu un consum redus de energie electrică.

Toate cele necesare pentru o iluminare perfectă le găsești la Cegoltar. Indiferent dacă ai nevoie de iluminare de interior sau exterior, aici oricând poți beneficia de produse calitative și sfaturi detaliate!

Distribuie articolul: