Responsabil pentru menținerea hidratării în țesuturi, dar și pentru stimularea producției de colagen, acidul hialuronic ne poate face să arătăm mai tineri, amânând apariția ridurilor la nivelul pielii. Iată ce alimente pot stimula producția de acid hialuronic.

Acidul hialuronic este o substanță care se regăsește în mod natural în organism, făcând parte din structura țesuturilor noastre. Mai mult decât atât, acidul hialuronic se regăsește și la nivelul articulațiilor, fiind cel care permite îndoirea nedureroasă a genunchilor.

Deși organismul produce pe cont propriu acid hialuronic, rezervele acestei substanțe scad pe măsură ce înaintăm în vârstă. Pe de o parte, unele persoane aleg să își injecteze acid hialuronic pentru redarea aspectului tânăr al feței. Pe de altă parte, se folosesc și creme pe bază de acid hialuronic, însă acestea pot să nu fie tocmai eficiente, pentru că nu pot pătrunde în profunzimea pielii, moleculele de acid fiind prea mari.

Alimente care sporesc producția de acid hialuronic

Dacă vrei să stimulezi natural producția de acid hialuronic, poți face acest lucru consumând mai des o serie de alimente care contribuie la producerea acestei substanțe. Iată despre ce alimente este vorba:

Ciorbă de oase

Pentru cei care nu țin Post, probabil ai auzit de la bunici sau de la părinți de ciorba de oase și v-ați  întrebat ce beneficii potențiale are pentru sănătate. Dacă vrei să determini creșterea producției de acid hialuronic în organism, consumă ciorbă de oase în mod regulat. În timpul fierberii, acidul hialuronic din oase și din măduvă este eliberat în zeama ciorbei.

Organe

Ficatul, inima, dar și alte organe de la animale precum puiul, porcul, vita și mielul conțin concentrații mari de acid hialuronic. Consumul regulat de organe de animale poate menține nivelul optim de acid hialuronic în organism.

Atenție, însă, consumul exagerat poate cauza probleme, având în vedere că organele sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol.

Rădăcinoase

Cartoful alb, cartoful dulce, țelina, dar și alte rădăcinoase sunt bogate în vitamine și minerale (potasiu, fibre, vitamina B6, vitamina A și vitamina C) și totodată stimulează producția de acid hialuronic în organism. Cartofii pot fi consumați cel mai bine la masa de prânz, alături de pește și legume crude ori preparate la grătar sau la cuptor.

Alimente care conțin soia

Și estrogenul, hormon specific feminin, contribuie la producerea de acid hialuronic în organism. Așadar, mai ales după menopauză, poți consuma produse pe baza de soia – lapte de soia, tofu, boabe de soia fierte adăugate în diverse preparate, deoarece acestea conțin fitoestrogen și te ajută să-ți păstrezi pielea mai netedă.

Legume verzi cu frunze

Varza kale, de exemplu, este o legumă frunzoasă (bogată în vitaminele A și K și în calciu, cupru, magneziu și mangan), care poate stimula producția de acid hialuronic. Nu numai că magneziul este necesar pentru producerea de energie, pentru funcția musculară și sănătatea oaselor, dar este implicat și în producția de acid hialuronic. Varza kale poate fi consumată zilnic fie în salate, fie în sandvișuri ori în preparate gătite.

Sursa: doc.ro

Deși trăim vremuri grele, echipa ea.md îți aduce informații din actualitatea zilei, Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri! Ajută-ne să rezistăm. Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: