Chiar dacă, de cele mai multe ori, este tratat ca un subiect tabu, nu trebuie să uităm că sexul este un lucru cât se poate de natural. În plus, are și multiple beneficii pentru corp și minte. Astfel, sexul are un impact mare asupra sănătății și stării emoționale a unei persoane. 

Nu este vorba doar despre o bună dispoziție, ci și despre factori mai importanți care afectează bunăstarea fizică a corpului tău. Sexul regulat face mai activă și mai stabilă inima. Sângele devine mai puțin gros, se mișcă mai bine prin vene, iar riscul de infarct și boli de inimă este redus. Este imposibil să vă recuperați de bolile de inimă în acest fel, dar sexul va fi o prevenire excelentă și o modalitate suplimentară de a controla activitatea inimii.

Foto: revistaioana

Iată ce ți se poate întâmpla dacă faci sex rar sau practic deloc:

Menopauza timpurie 

Conform csid, un studiu sugerează că lipsa sexului duce la menopauză timpurie. Cu alte cuvinte, abstinența nu e tocmai de dorit, dacă vrei să amâni momentul instalării menopauzei. Pentru că dacă nu faci sex, corpul tău primește semnale că nu mai este nevoie să intri la ovulație și astfel se instalează mai devreme menopauza.

„Lipsa sexului duce la menopauză precoce deoarece corpul primește în felul acesta semnale că nu mai este necesar să între la ovulație și că, în consecință, ar fi un efort inutil”, spune dr. Meghan Arnot, coautor al studiului.

Dereglări hormonale

Echilibrul hormonal are de suferit în lipsa unei vieți sexuale active. Contactele intime regulate ajută la menținerea echilibrului hormonal și protejează întregul sistem reproducător. Activitatea sexuală stimulează secreția de prostoglandină, care asigură funcționarea normală a întregului lanț hormonal. 

Insomnie și nervozitate

Chiar dacă cineva alege abstinența de bună voie, acest lucru nu înseamnă și că îi va scădea dorința sexuală. Astfel, cel în cauză va rămâne cu energia sexuală neconsumată, ceea ce poate duce la stări de nervozitate excesivă, aparent fără niciun motiv. O astfel de persoană poate să se confrunte chiar și cu insomnia. 

Se predispune îngrășarea

Sexul poate fi considerat și o formă de activitatea fizică, mai ales că doar într-o jumătate de oră poți arde aproximativ 85 de calorii. Astfel, trecerea de la o viață sexuală activă la abstinență poate duce la kilograme în plus. Așa că, dacă nu ai un partener, nu compensa lipsa sexului cu mâncare, mai bine practică un sport. 

Crește riscul incontinenței urinare

În lipsa contactelor sexuale riscul de a dezvolta incontinență urinară este mai crescut, spune medicul Sabrina Ioana, conform smartliving. Incontinența urinară înseamnă pierderea involuntară sau accidentală de urină. Mușchii pelvieni slabi cauzează majoritatea problemelor de control al vezicii. Din cauza imposibilității de a menține o igienă genitală constantă, precum și a posibilității de a pierde urină în timpul actului sexual, femeile au tendința de a-și îndepărta partenerul și a limita cât mai mult posibil viața intimă.

Cauzează atacuri de panică și depresie

Abstinenţii sunt mai predispuşi atacurilor de panică, depresiei, problemelor de atenţie şi nu au o mare concentrare. Actul sexual duce la eliberarea unor hormoni care ajută să te simţi bine. Când viaţa intimă nu se suprapune cu ceea ce îți dorești, apar frustrările. Dacă treci prin perioade de separare de partener, sfatul psihologului este să înlocuiești activitatea sexuală cu sporturi foarte dinamicу, cu dans, yoga şi cu alte activităţi care pot duce la relaxare.

Foto: slabesteusor.info

Îmbunătățește somnul

S-a dovedit deja că orgasmul ajută la relaxarea corpului și diminuează stresul, și anxietatea. Acțiunea este imediată, iar efectul poate dura chiar și o zi întreagă.

Diminuează durerea

Anumite studii indică faptul că orgasmul stimulează producția de oxitocină, un hormon sintetizat în hipotalamus. Eliberarea acestui hormon stimulează endorfinele. Acestea au multiple funcții, precum reglarea temperaturii, mecanismul foamei și emoțiile. În plus, au un efect similar morfinei, care ajută la diminuarea durerii și îmbunătățesc starea de spirit.

Diminuează riscul apariției cancerului de sân

Potrivit webmd în timpul orgasmului, crește cantitatea de oxitocină, care ar reduce riscul de dezvoltare a acestei boli. 

Crește numărul anilor de viață

Relațiile sexuale regulate cresc longevitatea. Un studiu desfășurat pe o perioadă de 10 ani a asociat frecvența orgasmelor cu rata mortalității. S-a demonstrat astfel că bărbații care aveau cel puțin două orgasme pe săptămână aveau un risc de mortalitate cu 50% mai mic, comparativ cu cei care întrețineau relații sexuale doar o dată pe lună, sau chiar mai rar.

Beneficiile sexului pentru piele

Fiecare dintre noi are deja o rutină pentru o piele luminoasă și curată. Avem grijă și la alimentație și la hidratare. Poate nu știai, dar, pe lângă aceste obiceiuri de îngrijire, mai avem unul, cel puțin la fel de eficace: sexul.

Foto: portocalamecanica.ro

Tu știai de aceste beneficii?

Distribuie articolul: