Un sărut inocent pe buzele copilului este normal, arată afecţiune şi nu are nicio conotaţie sexuală, spun unii părinţi. Ba din contra, este un gest erotic pe care îl faci doar cu persoana iubită şi în plus mai este şi neigienic, spun alţii. Chiar dacă nu e chiar un fenomen, pupatul copiilor pe gură naşte discuţii aprinse printre părinţi.

Mulţi părinţi îşi pupă copiii pe gură. Pentru că, spun ei, este un simplu pupic, un gest fără nicio conotaţie erotică, care arată doar afecţiune. Şi, până la urmă, de ce este în regulă să-l pupi sau să-l muşti de funduleţ (da, multe dintre noi o facem, chiar dacă nu recunoaştem), dar pupatul copiilor pe gură devine o problemă atât de mare? Pentru că, vine replica, un sărut pe buze este, în cultura noastră, un gest cu încărcătură erotică, oricât de scurt ar fi el.

La fel cum nu te săruţi pe buze cu cel mai bun prieten sau cu părinţii. Păi, de fapt, noi ne sărutăm pe buze şi cu rudele apropiate, aşa am fost crescuţi şi ni se pare normal, răspunde prima tabără. Dar e deplasat şi greşit din multe puncte de vedere! Ba chiar deloc, în unele ţări, cum e Franţa, toată lumea se sărută pe buze, scrie totuldespremame.ro.

Pupatul copiilor pe gură. Depinde de regulile asumate

Acest obicei de a-ţi pupa sau nu copilul pe buze depinde doar de modul în care percepi tu „regulile” şi condiţionarea socială. Iar cum pentru copii aceste reguli (încă) nu există, depinde doar de noi modul în care sunt interpretate şi aplicate, în funcţie de mediul în care am fost noi crescuţi, de rigiditatea şi de limitele impuse în propria familie. Pentru unii părinţi, pupatul copiilor pe gură nu are încărcătură erotică, pentru alţii este exclusiv o manifestare între partenerii de viaţă. De aceea, nu există un răspuns clar cu privire la pupatul copiilor pe gură. Depinde de cum simte fiecare că e bine.

Pupatul copiilor pe gură. Argumente împotriva

Două argumente împotriva sărutatului copiilor pe buze rămân însă în picioare. Unul se referă la vârsta copilului. Psihologii atrag atenţia că, în jurul vârstei de 5-6 ani, copiii încep să înţeleagă care sunt regulile impuse de societate, iar unii se simt inadecvat dacă sunt sărutaţi în continuare pe buze. De aceea, dacă aveţi acest obicei în familie, fiţi mereu atenţi la semnalele pe care le dă copilul, dacă pare stânjenit sau dacă nu se simte în largul lui.

Un alt argument este cel dat de medici şi se referă la faptul că, prin sărutul pe buze, îi puteţi transmite celui mic o infecţie cu care sistemul lui imunitar nu este încă suficient de matur să lupte. În plus, nu este deloc un obicei sănătos dacă părintele fumează.

Până la urmă, în secolul al XIX-lea, inclusiv băieţii purtau rochiţe până la o anumită vârstă şi erau îmbrăcaţi în roz, fără să încalce vreo tradiţie culturală. Acum, aşa ceva ar fi de neimaginat, după ce adulţii au decis că doar fetele poartă roz şi rochiţe. În plus, în lume există atitudini atât de diferite faţă de sărut încât e greu să le aduci pe toate la un singur numitor comun şi să spui cu certitudine dacă e bine sau greşit să-şi săruţi copilul pe buze.

Experții recomandă ca părinții să evite nuditatea în prezența copiilor. Cu alte cuvinte, nu este bine să ne schimbăm hainele când sunt de față copiii, deoarece pe la doi-trei ani încep să devină conștienți de diferențele dintre sexe și vor adresa o mulțime de întrebări despre acestea. La vârsta respectivă, copiii devin curioși în legătură cu această temă și vor dori să afle cât mai multe detalii.

Părinții trebuie să evite să se expună dezbrăcați în fața copiilor, pentru că mintea micuților va începe să analizeze și să compare, nuditatea va fi ceva nou și atrăgător pentru ei. În urma expunerii la nuditatea părinților, copiii de trei ani pot suferi complexe de inferioritate, deoarece se vor compara cu felul în care arată; la acea vârstă nu realizează că este normal să fie mici, ei se consideră la fel cu părinții în ceea ce privește corpul și, dacă îi văd goi, vor începe să se gândească de ce nu arată la fel. Tot din cauza acestui lucru pot apărea și tulburări de personalitate.

 

Distribuie articolul: