Știai că liliacul mai este supranumit și „floarea memoriei„? Se spune că mirosul său trezește amintiri de mult uitate, care pot fi retrăite în amănunt. În acest material vorbim despre floarea care foarte curând îți va parfuma casa, grădina, dar și sufletul.

Liliacul semnifică misterul iubirii, care poate face ca o persoană să uite de sine în dragostea pentru altul. De aceea, în funcție de culorile sale, liliacul poate să transmită mesaje de dragoste sau sentimente prietenești.

Există mai mult de 1000 de soiuri de arbuști de liliac. Unele soiuri infloresc de mai multe ori pe an. Unele pot rezista la temperaturi de minus 40 de grade, altele nu rezistă nici la minus 10. Arbustul de liliac este rudă apropiată cu măslinul. Florile de liliac sunt comestibile.

Foto: odoraș

Deci, hai să vedem cum trebuie să îngrijim această floare! 

Potrivit lovedeco, „syringa vulgaris” se numește, de fapt, arbustul pe care îl știm drept liliac, o floare imposibil de ignorat atunci când i se deschid mugurii, primăvara târziu. 

Unde să plantezi liliacul? 

Soarele este foarte important pentru liliac, așa că e indicat să-l plantezi undeva unde are expunere directă timp de cel puțin șase ore pe zi. Supraviețuiește și în zonele mai umbrite, însă nu va face la fel de multe flori dacă nu primește suficient soare.

Solul trebuie să fie argilos, cât de cât umed tot timpul, iar ca aciditate, undeva între neutru și alcalin. E important ca pământul să aibă o bună scurgere, pentru ca rădăcinile arbustului să nu riște să putrezească de la umiditatea excesivă. E în regulă dacă uiți de liliac din când în când, fiindcă este o floare care poate tolera și seceta, însă nu pentru perioade lungi de timp. 

Cât despre îngrășământ, nici la acest capitol nu e cazul să te stresezi. Este recomandat să testezi solul înainte să adaugi orice fertilizanți, fiindcă în general șansele sunt mari să nu fie nevoie de nimic extra. Adaugă doar în cazul în care rezultatele arată că lipsesc anumiți nutrienți. Altfel, mai bine nu adaugi nimic, fiindcă un exces de nitrogen poate chiar să dăuneze plantei.

Cum se taie liliacul? 

În fiecare an după înflorire, îndepărtați orice ramură moartă de pe liliac. Dacă liliacul dvs. este bătrân și într-o formă nu prea bună, îndepărtați o treime din cele mai vechi crengi în primul an, jumătate din lemnul vechi rămas în anul doi și restul lemnului vechi în anul trei.

Cum păstrezi liliacul tăiat, în vază? 

Înainte de a pune florile de liliac tăiate în vază, taie aproximativ 2 cm din cozile acestora, la un unghi de 45º, pentru a debloca canalele tulpinilor, apoi pune florile cu cozile în maximum 5 cm de apă. Dacă este prea multă apă, cozile putrezesc și apa nu mai ajunge să hidrateze floarea. Dacă este prea puțină apă, ramurile cu florile de liliac se dezhidratează. Pe lângă apă, florile au nevoie și de nutrienți. Așadar, poți adăuga o linguriță de zahăr. Ține vaza într-un loc cât mai răcoros și ferită de razele directe ale soarelui. 

De asemenea, liliacul are mai multe culori. Potrivit thespruce.com, iată care pot fi acestea: 

  • „Andenken și Ludwig Spaeth” (violet)
  • „Belle de Nancy” (roz dublu)
  • „Krasavitsa Moskvy” (roz pal)
  • „Leon Gambetta” (dublu violet)
  • „Miss Ellen Willmott” (dublu alb)
  • ‘Mme. Lemoine’ (dublu alb)
  • „Primrose” (galben)
  • „Wedgwood Blue” (albastru)
  • „Wonderblue” (albastru cerul)
  • „Yankee Doodle” (violet)

Dacă plantezi mai multe soiuri de liliac în grădina ta, atunci ia în considerare alegerea celor care înfloresc în momente diferite. În acest fel, s-ar putea să te poți bucura mai mult timp de aceste flori. Mulți grădinari preferă să-și planteze liliac lângă o fereastră, o terasă sau o alee unde se pot bucura de parfumul florilor.

Tu ce curiozități mai cunoști despre liliac?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: