IA este principala lui sursă de inspirație. Mihai Ungureanu sau MIHU, așa cum i se mai spune, a copilărit la bloc, dar este pasionat de tot de înseamnă folclor și tradiții pe care le aduce în lucrările sale. MIHU ne-a mai povestit încă o dată de unde vine această atracție pentru Mândre în IE și dacă îi este greu unui artist să se despartă de picturile sale. 

Știu că ai fost întrebat de o sută de ori, dar spune-ne și nouă de ce ia și de ce atâtea motive tradiționale găsim în picturile pe care le realizezi?

„Îmi place foarte mult folclorul. Îmi place foarte mult autenticul. Dar și mai mult îmi place folclorul autentic adus în prezent și trăit și în contemporanul de azi. Am copilărit la bloc, în Chișinău, dar am avut dorul de sat, natură, pădure, portiță, râu ….

Despre toate astea povestește o IE. În mintea mea IA este o cărțulie despre tot ce înseamnă dorul nostru de sat. Trăirile autentice sunt pictate pe o IE.”

Pictezi având modele sau este doar rodul imaginației tale?

„Personajele care au rolul de a prezenta frumos IA pe care o creez pe pânză sunt în mare parte rodul imaginației mele. La începuturi au fost niște Mândre mai tăcute și sfioase. Acum au devenit și ele personaje principale alături de IE.”

Ia are foarte multe motive brodate, tu ții cont de ele atunci când pictezi?

„Îmi place foarte mult descifrarea Iei. Încă mai învăț simbolurile brodate pe IE. Iar pe lângă roata morii, steaua, rombul sau ochiul mai apar și simboluri MiHU pe care le creez având ca reper toată natura care mă înconjoară. Una din colecții tinde să povestească doar despre ornamente. OrnaMIHU transformă pădurea, râul, piatra, macii… în ornament.”

Cât de greu este să pictezi o ie?

„Nu este greu. Este foarte plăcut. Când pictez pânza IEi e ca și cum aș alege această pânză de in pe care voi broda o IE reală. Iar când privesc chipul Mândrei și încerc să simt starea ei, înțeleg ce ornamente ar vrea ea să îi pictez pe IE.”

Care este lucrarea la care ții cel mai mult și de ce?

„Cred că sunt câteva piese pe care le-am și păstrat în colecția mea personală care îmi sunt foarte dragi. Îmi sunt mai dragi cred pentru starea și atmosfera care am avut-o când le-am pictat. Dar în final toate piesele pe care le-am pictat sunt ca niște copilași, deci toate îmi sunt aproape.”

Cât de greu îi este unui artist să se despartă de lucrările sale?

„Mândrele astea trebuie să cucerească toată lumea, deci nu îmi este greu deloc să mă despart de ele atunci când apare un suflet frumos care vrea să aibă parte de o piesă MiHU.”

Pentru mai multe imagini vezi pagina de Instagram a pictorului. 


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA

Distribuie articolul: