Cum ar trebui planificată o vacanță de familie împreună cu copiii astfel încât părinții să revină din concediu relaxați și cu chef de o nouă aventură! Doctorul Ecaterina Moga, psiholog și coach ne-a împărtășit secretul din propria exepriență.

Fiecare vacanță  necesită  o planificare preventivă pentru a evita situațiile neplăcute și a oferi ocazia de a vă relaxa și savura de timpul minunat împreună cu familia.

În planificarea vacanțelor în cadrul familiei noastre, am urmărit 3 etape pe care le considerăm importante: pregătirea, vacanța propriu-zisă și folwap-ul (urmările).

La etapa  de pregătire pe lângă bugetul planificat și destinația urmărită, este importantă pregătirea copiilor pentru vacanță. De obicei discutăm cu ei despre traseul pe care îl vom parcurge, activitățile pe care le vom realiza împreună. Stabilim împreună cu întreaga familiile regulile în călătorie și limitele pe care le vom avea, dar în același timp oportunitățile. De asemenea un lucru important este repartizarea responsabilităților fiecăruia, ne spune psihologul, mama a 3 copii.

În perioada vacanței  ne bucurăm de comunicarea și relațiile pe care le avem. Petrecem timpul distrându-ne împreună, facem poze. Discutăm despre locurile vizitate, simbolistica și istoria lor, sigur ținem cont de anturaj, dar e foarte important ca mai ales copiii să-și îmbogățească experiența și să-și formeze amintiri plăcute de durată atâta timp cât sunt încă cu noi.

Revenirea din vacanță e motiv de evaluare a călătorii noastre și de fixare a amintirilor plăcute. Aceste aspecte sunt semnificative pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale de perspectivă a copiilor.

Care sunt cele mai importante aspecte pe care părinții nu ar trebui să le omită ?

Atunci când mergem în vacanță de obicei părinții își fac planurile și socotelile între ei, fără a implica copiii, considerându-i prea mici. Trebuie să ținem cont de particularitățile dar și de faptul că orice situație necunoscută, orice loc nou produce o schimbare și ne pune într-o situație de stres.  Cu atât mai mult pentru copii aceasta produce o situație incertă și adeseori îi vedem că își manifestă un comportament ciudat, lucrul care îi înfurie pe părinți și produce situații tensionate de disconfort.  Noi discutăm în familie unde mergem, ce va fi acolo, de ce mergem în vacanță anume  spre destinația aleasă.

Astfel, fiecare călătorie pe care o avem, ne străduim să cultivăm atât competențele de comunicare, cât și cele cognitive, sociale ce țin de relaționare.

De obicei le dăm sarcini pe care le notează în caietul de vacanță. Unele țin de dezvoltarea spiritului de observație (natura, casele, drumurile) – ceea ce văd ei deosebit;  dezvoltarea atenției  (regulile de circulație, regulile în hotelul unde ne cazăm, modul în care discutăm); competențe cognitive (specificul țării, monumentele istorice, așezarea fizică-geografică, drapelul țării, etc).

Copiii se schimbă atunci când sunt scoși din rutina lor, ceea ce duce la apariția unor comportamente nedorite. Din ce cauză mai exact se întâmplă acest lucru?

Lipsa de pregătire preventivă a celor mici duce la situații de stres. În timpul vacanțelor copii vor suferi din cauza anturajului, a oamenilor necunoscuți,  schimbarea fusului orar, a mediului. Un alt lucru este că dispare rutina zilnică, programul cu care sunt obișnuiți copiii.

Cum pot fi prevenite aceste comportamente?

Este binevenit ca în fiecare seară să faceți un program al zilei următoare. Existența acestuia oferă copiilor siguranță și încredere în sine, iar dumneavoastră ca și părinți mai multă liniște .

Comunicați cu copiii, explicați-le ce îi așteaptă, de ce se întâmplă anumite lucruri, ce atitudine trebuie să ia. Evitați situațiile când ei sunt surmenați sau flămânzi, deoarece aceasta le creează disconfort și îi provoacă să fi excitați, iar pe voi nervoși.

Adesea părinții ajung extenuați în vacanțele petrecute alături de copii. De ce ?

Fiecare ieșire necesită efort. Iar dacă ați hotărât să mergeți în vacanță cu copiii trebuie să le oferiți timp în primul rând lor.

De obicei recomand cuplurilor să aibă și o vacanță doar pentru ei doi separat, pentru consolidarea familiei și a relațiilor. Deoarece armonia celor doi  va avea efecte benefice și asupra copiilor.

Dacă însă nu există posibilitatea unui concediu în doi, străduiți-vă să vă planificați timpul pentru voi pe parcursul perioadei în care sunteți plecați.

Cum ar trebui planificate activitățile copiilor, astfel încât părinții să dispună şi de un timp petrecut  în doi ?

Copiii vor distracție. Așteaptă jocuri, activități care să le producă satisfacție. Acest lucru puteți să-l planificați împreună. Țineți cont de faptul că e bine să le oferiți posibilitatea să se ocupe și cu activități pe care le doresc ei, dar dați-le și sarcini constructive care să-i responsabilizeze. Fie că desenează ceva, citesc o carte, se joacă în jocuri de societate, etc. Fiți creativi la acest capitol.

Ce alte sfaturi și recomandări ar fi binevenite pentru părinți, pentru ca vacanță să fie una de vis ?

  1. Dacă mergeți în vacanță, lăsați alte preocupări acasă.
  2. NU vă tot gândiți la cât ați plătit pentru vacanță sau că nu s-a meritat prețul, etc. Acest lucru reduce din bucurie și atmosferă.
  3. Creați propria atmosferă și bucurați-vă de timp alături de familie
  4. Evitați cât e posibil verificarea poștei, a rețelelor de socializare. Puteți să plasați pozele mai târziu, sau să răspundeți la mesaje când vă reîntoarceți.
  5. Faceți fiecare zi memorabilă prin ceva anume. Copii Dvs trebuie să vină acasă cu impresii și experiențe noi.
  6. Cultivați principiul mulțumirii și a recunoștinței. Fiți recunoscători unii altora și apreciați-vă!

Doamna Moga, echipa ea.md vă mulțumește pentru interviul acordat.

Distribuie articolul: