Nu puteți consuma nimic sărat sau dulce, sunteți sensibili la frig, iar perierea dinților devine o formă de tortură? Probabil că suferiți de hipersensibilitatea dinților. Să știți că și pentru această cauză există o ieșire din situație.

Iată în ce constă hipersensibilitatea dinților și cum trebuie să o tratăm:

Sensibilitatea poate apărea din mai multe motive. Mai întâi, trebuie să verificăm dacă dinții nu sunt cariați. Bineînțeles, stomatologul ar depista mai bine acest lucru, decât am face-o noi înșine. Ca urmare a florei microbiane, smalțul  devine mai subțire și astfel se expun porțiuni sensibile ale dinților. Salvarea – o plomba definitiva banală, în caz că gaura nu este prea mare. Dar dacă mai mult de 50% din dinte este deteriorat, nu puteți trece fără o coroană. Soluție: vizite regulate la stomatolog (la fiecare șase luni) și să fim atenți să nu căpătam alte carii, iar dacă totuși au apărut, să ne adresăm de urgență medicului.

Lipsa de minerale

Cariile dentare nu sunt singura cauză de subțiere a smalțului. De asemenea, acest proces este cauzat de demineralizarea dinților, adică sunt eliminate mineralele necesare atunci când are loc curățarea dinților: calciu, sodiu, magneziu, fluor, fosfor și potasiu. De obicei, după aceea, toate mineralele se întorc cu saliva. Dar se întâmplă că în organism acestea nu se reîntorc într-o cantitate suficientă, de aceea, recuperarea nu se întâmplă. Soluția la această problemă, de asemenea, este dată de către medic. Acesta ar putea să vă prescrie unele vitamine privind tratamentul dentar (de exemplu, ar putea să presoare asupra dinților anumite minerale). Poate că el va prescrie vitamine sau tratamente dentare de remineralizare (medicamente pot produce la dintii cu minerale potrivite, de exemplu), care vor întări smalțul vor închide canalele dentinei.

Băuturi dăunătoare

Să fim atenți în ce privește și acest aspect. De exemplu, toată lumea știe despre beneficiile sucurilor proaspete stoarse. Dar nu pentru dinți! Acizii agresivi înmoaie smalțul, ajutând microflora patogenă să îl distrugă. Și dacă vă spălați dinții imediat după ce ați consumat o astfel de băutură, s-ar putea să se rupă porțiuni din stratul de smalț de pe dinți. Același efect este și când consumați băuturi dulci carbogazoase sau alcool. Soluția? Folosiți paiul atunci când serviți aceste băuturi, deoarece impactul acestora asupra dinților va fi mai mic. După aceasta, ar fi bine să vă clătiți gura cu apă călduță.

Curățarea necorespunzătoare a dinților

Când faceți hipersensibilitate, încercați să alegeți produse și instrumente de curățare moi: perii cu peri moi și paste fără abrazive. Pastele categoric necorespunzătoare includ cretă sau carbonat de calciu, bicarbonat de sodiu, oxid de aluminiu. Puteți utiliza pastele care au în compoziție dioxid de siliciu, fosfat dicalcic sau metafosfat de sodiu. Astfel de paste vor avea un indice sub 15 ADR. La fel, puteți opta pentru o pastă-gel, fără nici un fel de abrazivi.

Stres puternic

Ați observat că atunci când sunteți stresați încordați maxilarul, presați dinte de dinte, uneori chiar îi deranjați pe cei din jur cu un scrâșnit la nesfârșit sau „măcinați”cu dinții atunci când dormiți? Dacă e așa, să știți că suferiți de bruxism. Acesta apare ca rezultat al încleștării maxilarelor și presiunea înaltă asupra dinților, se abat de la funcția inițială și astfel ne confruntăm cu hipersensibilitatea. Dacă ți-ai dat seama că bruxismul este despre tine, alergă la stomatolog. Bruxism-ul are diferite grade de dezvoltare, în unele cazuri va trebui chiar să vă puneți coroană pentru a îndrepta mușcătura și a preveni inflamația articulației  temporo-mandibulare.

Înălbirea dinților

Nu întotdeauna procedurile estetice pentru dinți trec fără urme. De exemplu, tratamentul ce ține de suprafața dinților cu diferite substanțe chimice poate cauza dureri în timpul acestui proces de înălbire, de unde, iarăși, apare hipersensibilitatea. Un medic competent, înainte de înălbire, va aduce la cunoștință contraindicațiile și va refuza pacientul dacă există vreun risc. Pentru a preveni efectele neplăcute, va prescrie o terapie de restabilire în care va utiliza o pastă remineralizantă, geluri etc. – de exemplu, apă de gură, care acționează cu scopul de desensibilizare a dintelui.