Se întâmplă des ca impresia pe care ne-o facem în legătură cu o persoană să fie strâns legată și de felul în care aceasta este îmbrăcată și aranjată. Aceasta este o formă de comunicare non verbală întrucât hainele pe care le purtăm zilnic transmit un mesaj despre noi.

Sunt multe situații de viață în care ne dorim să facem o impresie bună: la un interviu, atunci când cunoaștem persoane noi care ne dorim să ne devină prieteni. Hainele pot juca un rol important în astfel de situații.

Iulia Siviroveanu este designer vestimentar de meserie și știe cel mai bine cât de importantă este ținuta pentru o femeie care dă preferință în primul rând calității.

Femeia, în viziunea mea, este ființa sensibilă, romantică, pasională, cu nota de eleganță practică. Aceste caracteristici le transmit și prin vestimentația pe care o creez. Finețe, rafinament, exclusivitate și nu în ultimul rând comoditatea, predomină în tot ce se lucrează în atelierul “Iulia Dogotari”.

Povestește-ne un pic despre istoria atelierului?

Atelierul vestimentar “Iulia Dogotari” a fost fondat acum 30 ani, de către mama mea Emilia Dohotari. Muncim cot la cot și astăzi. Pasiunea pentru tot ce reprezintă fashion o am de mică iar mama este modelul meu de viață.

Iulia, a studiat la Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea Industrii Ușoare, este căsătorită și mama a trei copii. Spune despre ea că este mereu aliniată realităților moderne.

Nu sunt axată pe un anumit stil, îmi place să experimentez. Însă în atelierul nostru, prioritare sunt stilurile clasic, etno, romantic și casual. Pun accent pe lucrul manual, cum ar fi broderia în diverse stiluri, perforațiile pe piele eco, accesorii lucrate prin tehnica țeserii cu mărgele, etc.

Pentru produsele care sunt elaborate în atelierul nostru, am optat mereu pentru stofele din fibre naturale, cum ar fi : inul, bumbacul, lâna, mătasea. Însă la anumite categorii de produse , folosim și stofe cu amestec de fibre naturale și artificiale. Important stofele să fie de calitate. Testăm toate stofele înainte de a fi croite.

Motivul pentru care femeile trec pragul atelierului sunt modelele de haine mai îndrăznețe așa că persoana care le poartă, să poată inspira încredere. Atitudinea este de asemenea foarte importantă și nu în ultimul rând, ținuta, e de părere Iulia.

Atelierul nostru, este axat pe crearea modelelor unice pentru doamne și domnișoare care devin clientele noastre. Se lucrează individual cu fiecare, oferind consultație începând cu alegerea modelului potrivit siluetei și  finisând cu produsul propriu zis.

Confecționăm vestimentație și pentru copii. De ani buni lucrăm cu grupuri artistice de copii, pentru care le coasem costume scenice. Modelele unice de uniforme școlare tot fac parte din activitatea noastră.

Totul se execută doar la comandă

Domeniul fashion de la noi a avut mult de suferit în ultima perioadă. Stoicismul cu care Iulia și mama ei au înfruntat provocările vremii, au lăsat ușile atelirului deschise și astăzi.

În prezent e greu să te menții pe linia de plutire și să fii solicitat. Pentru a fi în trend, este nevoie de multă muncă, dedicație și cunoștințe în domeniu. Plus la toate, foarte important este interacțiunea și comunicarea cu clienții, crearea unei atmosfere plăcute, unde vrei mereu să revii. Noi am reușit să menținem această ambianță pe parcursul a trei decenii de activitate, cu  toate greutățile pe care le-am avut de depășit.

În ultimii ani, trecând prin pandemie și acum, cu noua provocare – războiul din țara vecină, aceste eveninete ne-a dat mari bătăi de cap. În domeniul nostru de activitate, mulți au fost nevoiți să renunțe la afaceri, din lipsă de comenzi. Noi, tot acest timp am activat. A scăzut volumul de lucru dar nu pierdem speranța și mergem înainte, creând și elaborând modele noi, pentru clientele noastre fidele.

Secretul stă în ani sau experiență? E și una și alta…

Să devii un designer nu este suficient să poți ține creionul în mână. Este nevoie să cunoști tot  -începând de la sortimentul și compoziția stofelor, materialelor auxiliare, finisând cu tehnologia , modelarea și proiectarea vestimentației. Este foarte important să poți pune în practică cunoștințele teoretice, elaborând cap-coadă modelul gândit.

Un designer bun trebuie să aibă o imaginație bogată, să fie mereu inspirat iar pentru asta trebuie să fie și multilateral dezvoltat, în toate domeniile artei. Deci, pentru a ajunge un designer adevărat este nevoie de foarte multă muncă și ani de experiență.

Credit photo: Iulia Dogotari

Distribuie articolul: