Dacă foștii conducători ai Băncii Naționale a Moldovei sunt găsiți vinovați de complicitate la furtul miliardului, instituția ar putea fi obligată să plătească peste 2 miliarde de lei. Judecătorii de la Judecătoria Chișinău au respins ieri cererea guvernatoarei Anca Dragu, prin care aceasta a solicitat instanței să-și reconsidere decizia, astfel încât Banca Națională să nu fie trasă la răspundere financiară pentru acțiunile foștilor săi conducători, transmite tv8.

 

Totodată, magistrații a admis cererea avocatului fostei viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbîrță, prin care solicită același lucru ca și Dorin Drăguțanu și Ion Sturzu și anume atragerea BNM în proces în calitate de parte civilmente responsabilă.

Asta înseamnă că dacă Drăguțanu, Sturzu și Tăbârță vor fi găsiți vinovați de complicitate la escrocherie și spălare de bani, prejudiciul cauzat de ei va fi rambursat de BNM. Este vorba despre circa 2,4 miliarde de lei, potrivit procurorilor.

Am solicitat un comentariu de la reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei, însă până la publicarea materialului nu am primit un răspuns. Am încercat să aflăm și poziția Guvernului, însă nici responsabilii de acolo nu au răspuns la telefon.

Anterior, când instanța a decis atragerea BNM ca parte civilmente responsabilă în dosar, premierul Dorin Recean a declarat că decizia magistraților trezește dubii cu privire la integritatea judecătorilor care au luat decizia.

„Judecătoarea Angela Catană, care a dispus că Banca Națonală din Moldova este civilmente responsabilă în dosarul Frauda Bancară, acolo unde procurorii învinuiesc factorii de decizie din BNM care au admis și au contribuit la furtul miliardului. Știți cum era înainte… hai să dăm tot la kolkhoz că la kolkhoz se fură și nimeni nu este responsabil”, spune prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

În dosarul Frauda Bancară figurează opt inculpați, inclusiv Dorin Drăguțanu, guvernatorul BNM în perioada fraudei bancare. Acesta este acuzat de complicitate la escrocherie și de spălarea banilor, ambele în proporţii deosebit de mari, săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală. Învinuirea i-a fost înaintată la 5 martie 2020, urmărirea penală a fost finalizată la 4 iulie 2022, iar dosarul, în care mai era vizat și fostul viceguvernator al BNM, Ion Sturzu, a fost expediat în judecată la 22 septembrie 2022. Ulterior, la 16 martie 2023, dosarul lui Drăguțanu și Sturzu a fost conexat la cauza penală în privința foștilor președinți ai băncilor implicate în fraudă. La aceeași cauză a fost conexat și dosarul fostei viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbîrță, dar și dosarul fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc.

 

Distribuie articolul: