Activista de mediu, Greta Thunberg a câștigat recent premiul Gulbenkian! Astfel acesteia i-a fost acordată o sumă în valoare de peste un milion de euro pe care Greta a decis să o doneze organizațiilor ce luptă cu schimbările climaterice. Despre decizia luată a povestit chiar ea pe pagina sa de Instagram.

„Sunt onorată și foarte mulțumită pentru că mi s-a acordat premiul Gulbenkian pentru Umanitate. Acest lucru înseamnă foarte mult pentru mine și sper că acesta mă va ajuta să fac mai mult bine în lume. Suma bănească care mi s-a oferit și care constituie un milion de euro, este o sumă pe care nici nu puteam să mi-o imaginez. Aceasta va fi donată prin intermediul fundației mele diferitor organizații și proiecte care lucrează ca să ajute oamenii din prima linie care au fost extrem de afectați de crizele climaterice și ecologice, în mod special din zona de sud a globului. De asemenea aceștia vor fi redirecționați drept ajutor pentru organizațiile și proiectele care luptă pentru o lume sustenabilă și care apără natura și lumea naturală”, a spus Greta Thunberg.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

I’m extremely honoured to receive the Gulbenkian Prize for Humanity! We’re in a climate emergency, and my foundation will as quickly as possible donate all the prize money of 1 million Euros to support organizations and projects that are fighting for a sustainable world, defending nature and supporting people already facing the worst impacts of the climate- and ecological crisis — particularly those living in the Global South.
 Starting with giving €100.000 to the SOS Amazonia Campaign led by @FridaysForFutureBrasil to tackle COVID-19 in the Amazon, and €100.000 to the Stop Ecocide Foundation (@ecocidelaw ) to support their work to make ecocide an international crime. @fcgulbenkian #facetheclimateemergency

O postare distribuită de Greta Thunberg (@gretathunberg) pe

Premiul Gulbenkian pentru umanitate constituie un premiu în valoare de 1 milion de euro. Acesta are ca scop recunoașterea oamenilor, grupurilor de oameni și/sau organizațiilor din întreaga lume ale căror contribuții la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice ies în evidență pentru noutatea pe care o aduc, inovația și impactul pe care-l realizează.

Greta Thunberg a câștigat atenția publicului în 2018, când a dat start unei „greve școlare” în fața clădirii parlamentului din Stockholm. Greta a cerut autorităților să respecte Acordul de la Paris cu privire la condițiile climaterice, care prevede reducerea emisiilor nocive în atmosferă. În caz contrar aceasta ar fi refuzat să frecventeze școala.

Cu sloganurile sale, Greta a inspirat mii de școlari din toată Europa să protesteze, iar în septembrie 2019 a ținut un discurs puternic la Summit-ul ONU privind schimbările climatice. Thunberg a fost de două ori nominalizată pentru Premiul Nobel pentru pace.

Sursa foto & video: Instagram