Iubitorii de carne știu că aceasta poate fi destul de costisitoare, dar și periculoasă pentru sănătate dacă nu o consumăm corect. Din fericire, majoritatea cărnurilor gătite pot fi depozitate ca resturi și transformate ulterior în alte preparate noi, de la caserole la supe delicioase. Potrivit Centrul de Prevenție și Control al Bolilor, atunci când este ținută carnea la frigider trebuie să te asiguri că este depozitată corect pentru a mai putea fi consumată.

Niciodată nu depozita carnea la frigider fără să o tai înainte

Înainte de depozitare, carnea de mari dimensiuni să fie tăiată și pusă la frigider în bucăți mai mici. Ia ca exemplu curcanul întreg sau puiul rotisat.

csid.ro

Resturile trebuie să stea la frigider la o temperatură specifică

Resturile ar trebui depozitate la frigider la temperatura de 4 grade Celsius sau mai rece la două ore după ce au fost gătite. Dacă mâncarea a fost expusă temperaturilor mai mari de 30 de grade Celsius, ar trebui pusă la frigider după o oră. Acest lucru trebuie făcut pentru a preveni apariția bacteriilor alimentare, scrie csid.ro

Carnea gătită nu poate fi depozitată în frigider la nesfârșit

Nu ține carnea gătită în frigider prea mult pentru că nu este sigură de consum, indiferent de modul în care o depozitezi. Cârnații sau bacon-ul, de exemplu, pot rezista la 4 grade timp de o săptămână. Alte tipuri de carne, inclusiv carnea de pui, rezistă în frigider trei-patru zile.

Dezgheţaţi carne crudă la temperatura camerei

Zona critică pentru dezvoltarea bacteriilor în ceea ce priveşte mâncarea se situează între 44 şi 60 de grade Celsius, prin urmare nu riscaţi să decongelaţi carnea la temperatura camerei, mai ales vara, sau şi mai rău, în apă fierbinte. Cel mai corect este să scoateţi carnea din congelator şi să o lăsaţi în firgider, până la dezgheţarea completă. În funcţie de cantitate, nu ar trebui să dureze mai mult de 8 până la 24 de ore. Eventual, aţi putea să o dezgheţaţi în apă rece, dacă vă grăbiţi.

În acest caz, sigilaţi carnea foarte bine, într-o pungă din plastic, apoi băgaţi-o într-un vas cu apă rece. Schimbaţi apa la fiecare 30 de minute, în aşa fel încât procesul de dezgheţare să continue în aceşi ritm. Per total, timpul de dezgheţ nu ar trebui să dureze mai mult de oră, poate chiar mai puţin, pentru jumătate de kilogram. Un pachet de două kilograme ar putea ajunge la 2-3 ore.

Citeste mai mult: adev.ro/pbc4fp

Distribuie articolul: