Părinții se confruntă cu tot mai multe probleme pe fundalul faptului că grădinițele din țară continuă a fi închise. Astfel, chiar în această săptămână, la Guvernul Republicii Moldova se va desfășura un protest în care se va solicita soluționarea problemelor survenite, dar și începerea treptată a procesului de deschidere a grădinițelor.

„În condițiile pandemiei, autoritățile au acționat extrem de iresponsabil în raport cu părinții cu copii preșcolari, astfel că și la aproape 4 luni de la închiderea grădinițelor, părinții nu au soluții cum să se descurce și cu serviciu și cu copiii acasă. Autoritățile au știut doar să ne repete continuu că grădinițele nu pot fi redeschise, dar în același timp au relaxat multe alte măsuri restrictive, precum ar fi funcționarea piețelor,  tuturor magazinelor, iar mai recent și a sălilor de sport și  a localurilor de alimentație publică”, susțin organizatorii protestului.

La data de 2 iunie 2020 A.O. „Părinții Solidari” a depus o petiție, prin care solicită de la Guvern și comisia Excepțională în Sănătate Publică să redeschidă grădinițele și să ofere indemnizații pentru părinții cu copii preșcolari, cu toate acestea autoritățile par să ignore în continuare problema.

Amintim că în Republica Moldova au avut loc deja două cazuri tragice, când au decedat copii de 5 și 6 ani, după ce au rămas singuri acasă, fără supravegherea maturilor.

Astfel, miercuri, 1 iulie 2020 se planifică organizarea unui protest la Guvernul Republicii Moldova prin care se va cere soluționarea problemelor, care au survenit de pe urma sistării activității instituțiilor preșcolare, dar și începerea procesului redeschiderii grădinițelor, cu respectarea tuturor măsurilor necesare.