Emoție, semne de întrebare, duritatea unei realități care nu poate fi ascunsă sub covor. Sunt doar câteva dintre sentimetele care vin, inevitabil, după ce privești trailer-ul filmului „Goodbye, Olegovici!”, realizat de Telefilm Chișinău. Premiera va avea loc pe 27 mai, la ora 19:30, la Odeon, în cadrul Festivalului Internațional „Cronograf”. Până atunci am încercat să aflăm de la cei care au creat această producție, care este mesajul filmului dar și ce se ascunde în spatele libertății.

Eroul principal al peliculei este un tânăr de 17 ani, care se pregătește să iasă din penitenciar. Mai are de ispășit 2 luni din cei 2 ani și jumate. Pentru că își dorește să-și schimbe viața, Mișa vrea să se angajeze la muncă atunci când se va elibera și se gândește să-și întemeieze o familie.

„Este un film care a necesitat foarte multă implicare emoțională. Am fost alături de eroii noștri aproape 2 ani și am reușit să construim o relație cu ei. Este un film dur, un film despre un destin complicat. Presupun că fiecare, după ce va ieși din sală, își va pune foarte multe întrebări. Vă invit să fim împreună, noi – realizatorii filmului, Mișa și voi, spectatorii”, a declarat pentru Agora, regizorul filmului Eugeniu Popovici.

Mișa are o relație apropiată cu mama lui, Svetlana. Ea l-a vizitat des în toată această perioadă. În ultima zi de condamnare, eroul filmului își revede mama, pe partea cealaltă, la libertate.

Producătorul filmului, Telefilm Chișinău „Goodbye, Olegovici!”, Leonid Melnic susține că producția și-a propus să sublinieze o serie de probleme sociale, dar și să ofere anumite repere pentru adolescenți și pentru părinții lor.

„E un film dur, un film în care „libertatea” este înțeleasă altfel, un film-lecție pentru adolescenți, dar și pentru părinți de adolescenți. Faptul că premiera filmului este în cadrul festivalului Internațional ”Cronograf” este cum nu se poate mai bine. Îl vom privi și noi în premieră pe ecran mare, împreună cu consumatori-specialiști, părerea cărora pentru noi va conta foarte mult”, a spus producătorul.

Ritmul de la libertate îi dă bătăi de cap lui Mișa. Tânărului îi vine foarte greu să se reintegreze și tot mai des se ceartă cu mama și tata. Pentru că nu are un loc de muncă, își petrece timpul liber cu prietenii la chefuri. Conflictele cu părinții devin din ce în mai dese, iar tătăl băiatului crede că acesta va reveni la pușcărie.

„Goodbye, Olegovici!” nu este un simplu film. Este povestea unor oameni reali, urmărită din umbră de realizatorii proiectului și transpusă apoi pe ecranul mare.

„Am trăit ultimii doi ani cu acest film. Întâlnirile cu Mișa erau periodice și câteodată păreau că provoacă dependență, ca un drog. Filmul e gata. Ecranul s-a stins.Titrele finale au trecut. Ce-a ramas? Veniți la Odeon și vom caută răspunsul împreună”, a declarat coordonatorul proiectului, Telefilm Chișinău, Mircea Surdu.

„Goodbye, Olegovici” este film realizat de Telefilm Chișinău. Premiera peliculei va avea loc pe 27 mai, la ora 19:30, la cinematograful Odeon, în cadrul Festivalului Internațional „Cronograf”.