Detaliile din culisele scandalului insulinei, urmate de dezvăluirile despre modul în care statul a cumpărat ambulanțele, nu încheie nici pe departe șirul neregulilor în Sănătate. Revenim cu noi informații spuse de secretarul general de stat al Sănătății, Boris Gîlca. La scurt timp după apariția materialul AGORA.md despre ambulanțe, Gîlca și-a prezentat demisia, însă aceasta nu a fost acceptată.

Bani pentru endoproteze, dar fără contracte

„Mai puțin cunoaștem despre acest lucru, sau aproape nimic. Avem doar constatările de la Consiliul Concurenței, avem reflecțiile unor agenți economici. Și o să vă spun istoricul anului 2018 când nu am avut proteze până aproape la sfârșitul anului. Și asta pentru că toate licitațiile au fost contestate de agenții economici. Au fost dirijate către anumite companii, către anumite branduri și anumite persoane aceste licitații. Sunt organele competente, trebuie să se expună”, declară secretarul general de stat al Sănătății Boris Gîlca.

Glucometre gratuite

La finalul lunii aprilie 2019, conducerea Ministerului Sănătății anunța că diabeticii vor primi gratuit glucometre, teste și lanțete. Setul urma să fie transmis acasă la oameni prin „Poșta Moldovei”, printr-o înțelegere cu CNAM.

„În cadrul licitației pentru insuline, o companie s-a oferit să livreze ca bonus și niște glucometre și lanțete pentru teste, gratuit. Bănuiesc că din această cauză a câștigat și această licitație. Sunt sigur și bănuiesc că această livrare nu a fost de 100.000 de mii de glucometre. Mai mult ca atât, știu că oamenii în continuare își procură glucometrele, își procură aceste teste și lanțete pentru teste. Știu că mulți dintre ei au venit să-și repare glucometrele vechi și știu că cineva a fost chiar cu delegare prin sate și raioane ca să ajute oamenii și să le ofere reparația acestor glucometre gratuit. S-a dorit un PR suplimentar pe acest capitol”, adaugă Boris Gîlca.

A fost contactată Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru o reacție. Răspunsul oferit a fost:

„Începând cu săptămână curentă (n.r. – 15-21 iulie) în cadrul CNAM își desfășoară activitatea Inspecția financiară de la Ministerul Finanțelor care examinează inclusiv aspectele și documentele cu privire la glucometre”.

Aparatul defect de la radioterapie

La finele lunii iunie, Ziarul de Gardă scria că singurul dispozitiv de ultimă generație de radioterapie externă din R. Moldova, acceleratorul liniar „Clinac”, s-a defectat.

„Am fost informați că s-a defectat o piesă din acest aparat, care este foarte costisitoare. A fost estimată la șase milioane de lei această piesă. Având în vedere că este un utilaj critic pentru domeniul oncologic, a fost inițiată imediat o licitație pe termen scurt pentru a identifica compania care ar putea livra și deservi acest echipament”, susține secretarul general de stat.

Gîlca sugerează însă că și aici ar fi existat la mijloc niște interese.

„De la șase milioane s-a negociat la 3,9 de milioane. Deci o negociere, probabil, foarte bună, ca până la urmă și acea licitație să fie anulată la decizia cuiva care s-a deplasat la doamna director, care i-a spus să nu procure de la această companie, să procure o piesă uzată de la un aparat care a fost scos din funcție, într-o anumită țară, în 2001, dar piesa în cauză este corectă și s-o procure la preț de 160.000 de euro ca s-o instaleze acum. Mi-a plăcut verticalitatea doamnei director care a spus că „nu”, că această piesă nu mai are garanție, nu putem fi siguri că ea nu prezintă pericol pentru pacient și nu știm cât va funcționa”, povestește Gîlca.

Reporterul AGORA luat legătura cu șefa Institutului Oncologic din Chișinău, Larisa Catrinici, pentru a afla cine a vizitat-o și de ce i-a propus piesa uzată.

„La etapa când așteptam ofertele, a venit o ofertă de la un agent economic autorizat pe piață care mi-a propus să examinăm solicitarea lui, că el ne prezintă niște piese care au fost scoase din acceleratoare vechi, revăzute la producător și permise pentru utilizare. Dar vreau să vă spun că dacă dispozitivul nostru era produs în 2008, cel propus de agentul economic era produs în 2002”, a declarat Catrinici.

Spitalul a refuzat propunerea pentru a nu dăuna nici aparatului, nici bolnavilor.

„Noi, în grupul nostru, am convenit că este riscul foarte mare. Noi avem un singur dispozitiv. Să punem la un dispozitiv care este și așa sensibil la tot ce e din exterior o piesă și mai veche decât el, neștiind cât de compatibilă este ea, să facem economie de resurse financiare și să riscăm cu calitatea actului medical. Noi am refuzat”, a adăugat șefa Institutului Oncologic din Chișinău.

La întrebarea cine a fost agentul economic care a venit cu oferta de vânzare a unui dispozitiv vechi, Larisa Catrinici a spus că nu-și mai amintește denumirea firmei.

 În curând, AGORA va veni cu o altă dezvăluire din domeniul sănătății, făcute de Boris Gîlca. Rămâneți cu ochii pe noi.

Sursa: AGORA

Vezi și: Moldovenii cu diabet zaharat sunt impuși de stat să treacă la insulină INSUFICIENT testată

Distribuie articolul: