Absorbante, tampoane sau totuși cupa menstruală? Utilizarea cupei menstruale este un subiect tot mai des discutat. Este chiar  cea mai sigură și economă metodă? Înainte să o utilizezi trebuie să știi cum se folosește corect. 

Ginecologul ucrainean Natalia Leliuh vine cu câteva mituri și adevăruri despre cupa menstruală. 

Afirmaţie: utilizarea cupei poate cauza formarea unor răni pe mucoasa vaginală şi colul uterin.

Dovezi: studiile nu au confirmat acest fapt, fiind monitorizate femei care folosesc cupe menstruale timp de 3 cicluri consecutive.

Informaţie despre securitate din partea FDA (U.S. Food and Drug Administration): au fost înregistrate 2 cazuri de adresări din partea a 2 cliente (fără confirmarea medicului şi a analizelor medicale). Clientele s-au plâns că au avut iritaţie a mucoasei vaginale la introducerea primară a cupelor.

 Afirmaţie: durere atunci când cupa este scoasă sau în timpul folosirii.

Dovezi: toate datele sunt înregistrate doar de către pacienţi, fără confirmare medicală (2 cazuri).

Informaţie despre securitate din partea FDA (U.S. Food and Drug Administration): au fost înregistrate 2 cazuri de iritaţie a mucoasei, după utilizarea cupei (1 din 73 de persoane dintr-un studiu şi 1 din 51 de persoane din alt studiu). A fost efectuat un examen ginecologic pentru aceşti pacienţi şi examenul microscopic nu a identificat careva eliminări.

Afirmaţie: dificultăţi la înlăturarea cupei.

Dovezi: majoritatea efectelor adverse în urma utilizării cupei menstruale sunt disconfortul şi dificultăţile la eliminarea ei. În studiul efectuat în anul 2011, este menţionat că au fost identificate 42 de cazuri timp de 5 ani, când femeile au avut nevoie de intervenţie medicală pentru eliminarea cupei.

 Afirmaţieutilizarea cupei poate contribui semnificativ la distrugerea microflorei vaginale şi la dezvoltarea candidei.

Dovezi: – timp de 6 luni, nu au fost identificate careva modificări în microflora femeilor monitorizate care utilizau cupa.

– într-un alt studiu, nu au fost identificate cazuri de apariţie a vaginitei bacteriene, ba chiar a fost înregistrată o descreştere a numărului de cazuri de candidoză şi alte recidive ale acesteia, după utilizarea cupei pe o perioadă de 3 – 15 luni

 Afirmaţie: spre deosebire de tampoane, cupa nu poate provoca sindromul de şoc toxic.

Dovezi: sindromului şocului toxic a fost identificat în 5 cazuri când a fost utilizată cupa menstruală. Însă în 2 dintre cazuri, şocul toxic a fost însoţit de câteva condiţii nefavorabile:  utilizarea steriletului şi probleme imunodeficitare.

Concluzii

1. În cazul utilizării corecte a cupei menstruale, riscul de a murdări haina şi lenjeria este mult mai mic decât în cazul utilizării tampoanelor şi absorbantelor.
2. Înainte de a folosi cupa, este necesar de citit instrucţiunile de utilizare. Cu regret, adolescenţii la nivel global nu sunt informaţi despre condiţiile de utilizare adecvată a cupei.

3. Cele mai importante reguli de igienă la introducerea cupei sunt: spălarea mâinilor, spălarea cupei (cu soluţii de săpun, în funcţie de cerinţele producătorului) şi organul genital curat. Se recomandă introducerea cupei în duş.
4. Nu au fost identificate careva efecte adverse asupra mucoasei vaginale şi asupra colului uterin, în urma utilizării cupei menstruale.

5. Nu există un risc mai mare de infecţii, în comparaţie cu utilizarea altor metode de igienă, iar în ceea ce priveşte candidoza vaginală –a fost demonstrat ca riscurile sunt cu mult mai mici.

6. 70% din femeile care au încercat cupa menstruală, au afirmat ca doresc sa o utilizeze în continuare.

7. Numărul cazurilor de şoc toxic în cazul utilizării cupei menstruale, este considerabil mai mic în comparaţie cu folosirea tampoanelor, însă sunt mai multe cazuri de alergii la materialul din care este produsă cupa.

8. Nu se recomandă utilizarea cupei concomitent cu steriletul, deoarece au fost înregistrate cazuri de expulsie a steriletului. Acest fapt, necesită un studiu mai profund

9. Cupa menstruală este cu mult mai convenabilă din punct e vedere financiar şi poate fi folosită şi de către femeile cu scurgeri sângeroase abundente.

Sursa

Distribuie articolul: