Știai că ghimbirul poate îmbunătăți elasticitatea și poate estompa cicatricile? Dacă răspunsul este nu, atunci să știi că acest material este pentru tine. 

Se știe că ghimbirul este esențial în ceaiurile, sucurile și smoothie-urile pe care le bei, dar după cum se dovedește, merită și el un loc în rutina ta de îngrijire a pielii. Ingredientul, care a fost folosit în formulările de produse de zeci de ani (și în medicina tradițională de secole), devine din ce în ce mai popular printre pasionații de îngrijire a pielii în aceste zile. 

Ghimbirul are efecte benefice în scăderea în greutate. Conform springfarma, un studiu publicat în 2012 atestă faptul că un consum regulat de ghimbir crește termogeneza alimentelor și stimulează satietatea. Aceste proprietăți previn gustările dese și nevoia de a ingera cantități mari de alimente calorice. În plus, ghimbirul îmbunătățește digestia și susține metabolismul.

Potrivit Elizabeth Mullans, un dermatolog certificat de la Uptown Dermatology din Houston, Texas, ghimbirul poate aduce beneficii pielii tale, indiferent de tipul de piele.

„Ghimbirul are multe beneficii pentru piele și este un întineritor care ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire, elimină toxinele, uniformizează nuanțele pielii, promovează creșterea părului și duce la mai multă circulație a sângelui”, spune ea. „Conține și antioxidanți care pot reduce cicatricile și protejează pielea de razele UV”.

Dr. Snehal Amin , un dermatolog certificat de consiliu din New York și co-fondator al MDCS Dermatology, subliniază, de asemenea, capacitatea ghimbirului de a minimiza cicatricile vizibile. 

„Ghimbirul a fost folosit în medicina tradițională de milenii, iar cercetările extinse au arătat beneficii antiinflamatorii și antioxidante pentru o serie de afecțiuni”, spune el. El mai explică că ghimbirul îmbunătățește aspectul cicatricilor, deoarece stimulează producția de melanină a pielii prin activarea melanocitelor. 

„De asemenea, valorifică proprietățile antioxidante pentru a îmbunătăți fluxul sanguin, ceea ce ajută țesutul cicatricial să se amestece mai bine în piele”, explică el și sugerează aplicarea unei felii de ghimbir pe zona de tratament dacă aveți o cicatrice ușoară.

Pe lângă cicatrici, ghimbirul poate oferi și alte beneficii vizibile ale pielii, cum ar fi îmbunătățirea elasticității și a tonusului. În plus, poate atenua simptomele nedorite ale diferitelor tipuri de piele.

Dacă ai pielea uscată și/sau îmbătrânită, încorporarea ghimbirului în rutina de îngrijire a pielii îl poate face să arate „luminos și strălucitor”. Pe de altă parte, dacă ai tenul gras sau predispus la acnee, ghimbirul poate „strânge și netezi” aspectul pielii tale. 

Totodată, ghimbirul oferă pielii beneficii antioxidante puternice, care se traduc prin mai puține daune și mai puține semne de îmbătrânire. 

„Ghimbirul este un superaliment impresionant – antioxidanții ajută la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi cauzate de factori de mediu precum poluarea, razele UVA/UVB și fumul, care pot provoca îmbătrânirea prematură”, spune dr. Yadav.

Deși poate suna prea frumos pentru a fi adevărat, ghimbirul este într-adevăr un ingredient multitasking de îngrijire a pielii care poate aduce beneficii tuturor tipurilor de piele. Cu toate acestea, experții noștri recomandă să procedați cu prudență, așa cum ați proceda cu orice produs sau ingredient nou pe care nu l-ați folosit înainte. 

„Recomand întotdeauna testarea plasturelui înainte de utilizarea regulată a unui produs nou”, avertizează dr. Yadav.

În plus, dr. Yadav avertizează că, dacă ghimbirul din formula ta provine din uleiuri esențiale, poate provoca iritații sau forme alergice de eczemă la tipurile de piele mai sensibile. Pentru a rămâne în siguranță, caută produse de îngrijire a pielii care evidențiază ghimbirul ca ingredient principal. 

Tu folosești ghimbirul în îngrijirea ta zilnică?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: