Muzica îi atrage pe pici încă din burtă. Mămicile știu că atunci când se aude o piesă și bebelușul o îndrăgește, îndată începe a „dansa” în burtică și a se mișca. Muzica are capacitatea de a calma copiii, de a le îmbunătăți atenția și ajută la dezvoltarea inteligenței cognitive. Pe lângă toate acestea ea mai are multe beneficii pentru un copil, iar a învăța sa poată produce el însuși muzica, cu ajutorul propriului instrument, este o experiență care îl va stimula și îl va face să aibă încredere în propriile sale forțe. Dar oare când este momentul potrivit să le facem cunoștință picilor cu instrumentele muzicale?

Copiii pot fi familiarizați cu muzica încă de când sunt mici, iar atunci când încep a vorbi putem să îi familiarizăm și cu denumirea instrumentelor muzicale. Tot de pe acum li se poate arăta cum se folosesc acestea pentru a produce diferite sunete.

După vârstă de 2 ani ei pot fi lăsați să studieze detaliat aceste instrumente muzicale. Profesorii de muzică spun că, cu cât mai repede copiii încep a învăța să cânte la instrumente, cu atât mai repede vor prinde „firul” și vor avea rezultate mai bune.

Muzica are multe beneficii pentru un copil, iar a învăța să poată produce el însuși muzica, cu ajutorul propriului instrument, este o experiență care îl va stimula și îl va face să aibă încredere în propriile sale forțe. Adică, e una dintre primele lecții importante de viață.

Iată câteva avantaje care ar trebui să te încurajeze să trimiți copilul să studieze un instrument muzical

  1. Crește abilitățile de memorie.
  2. Învață perseverența și creează un sentiment de realizare – A învăța să cânți la un instrument necesită mult timp și răbdare. În timpul lecțiilor de muzică, un profesor sau un muzicoterapeut își va stabili obiective. Pe măsură ce copilul își atinge obiectivele, va simți un sentiment de realizare și mândrie.
  3. Îmbunătățește coordonarea – Pentru a cânta la un instrument, creierul trebuie să funcționeze la viteze avansate, transformând informațiile vizuale în mișcare fizică. Din această cauză, copiii care cântă la instrumente și-au îmbunătățit coordonarea.
  4. Îmbunătățește abilitățile matematice.
  5. Îmbunătățește abilitățile de citire și înțelegere – Învățarea și redarea muzicii necesită citirea și înțelegerea constantă a modului în care notele de pe pagină se corelează cu mișcările instrumentului. Prin simboluri și marcaje speciale, trebuie să identifice și volumul pe care ar trebui să fie redat nota, dacă ar trebui să fie scurtă și clară sau netedă și conectată la nota următoare. Această abilitate de a citi și a înțelege semnificația notelor poate fi văzută și la orele de literatură.
  6. Dezvoltă responsabilitatea.
  7. Expune studentul la cultură și istorie – Teoria muzicală are o istorie profundă și este adesea predată ca parte a instrucțiunilor muzicale, deoarece muzica este o reflectare a culturii și epocii în care a fost compusă. Înțelegerea originilor stilurilor muzicale oferă copiilor o apreciere mai profundă pentru ceea ce joacă și pot deveni mai atașat de el.
  8. Exprimarea sentimentelor – Copiii care învață să cânte la un instrument sunt capabili să se regăsească și să-și exprime sentimentele prin muzica pe care o creează, ceea ce este deosebit de important pentru copii și adolescenți.
  9. Îmbunătățește abilitățile de ascultare – Pentru a cânta la un instrument, copiii trebuie să asculte cu atenție o serie de lucruri diferite. Nu numai că trebuie să asculte instrucțiunile profesorului, ci trebuie să asculte ritmul, înălțimea și viteza. Această abilitate de concentrare și ascultare este o abilitate de viață valoroasă.
  10. Îmbunătățește abilitățile sociale – Lecțiile de muzică pot fi făcute individual sau în grup. Atunci când sunt angajați într-un cadru de grup, acest lucru motivează copiii și adolescenții să lucreze împreună pentru a colabora la un anumit sunet sau cântec. Interacțiunea cu alți copii le va oferi oportunitatea de a socializa și de a lucra împreună pentru a atinge un obiectiv comun.

Când va decideți să dezvoltați calitățile muzicale ale copilului dvs. trebuie să-l întrebați la ce instrument și-ar dori să cânte, să aflați despre dorințele lui și să-l îndrumați spre realizarea viselor pe care le are.

Vioara – de la 7 ani

Dacă e să discutăm despre instrumente și vârsta potrivită pentru a învăța copiii, profesorii de muzică, nu recomandă, în nici într-un caz, să-i trimitem mai devreme de șase ani la vioară, fiindcă acesta este un instrument greu de învățat care îi va crea doar frustrări copilului și îl va obosi prea tare. Acest instrument poate fi studiat doar după ce copilul este mai mare, de la vârsta de 7 ani în sus, atunci când copilul poate să-și fixeze toată atenția asupra acestui instrument. Dimensiunea mai mică a viorii este ușor de gestionat pentru dimensiunea mâinii copiilor mai mici și ajută la predarea elementelor de bază în ton și ton. Utilizarea unui arcuș ajută, de asemenea, la învățarea coordonării copiilor, deci acesta poate fi al doilea instrument studiat de copilul dvs.

Instrumentul de percuție – de la 4 ani

Pentru început, cât sunt încă mici, copiii pot încerca instrumentele de percuție. Acestea includ tobe, tamburine, xilofoane și zornăituri, chiar și corpul poate fi inclus ca parte a acestui grup. Instrumentele de percuție sunt piese importante de ansambluri, deoarece ajută la menținerea timpului și a ritmului grupului. Aceste instrumente sunt excelente pentru copiii mai mici, deoarece sunt ușor de manipulat, în timp ce le învață coordonarea și cum să păstreze ritmul.

Pianul – de la 5-6 ani

Pianul  și tastatura au unele dintre aceleași beneficii ca vioara. Ele ajută la învățarea unui copil cum să asculte tonul notelor, dar dacă credeți că copilul dvs. nu poate cânta la o vioară, atunci pianul poate fi cea mai bună alternativă. Acesta este un instrument excelent care poate crește odată cu copilul tău pe măsură ce abilitățile și interesele lor cresc.

Instrumentele de suflat – între 8-10 ani

Clarinetul este cea mai ușoară variantă dintre instrumentele de suflat, urmat de saxofon. Vârsta recomandată pentru începerea studiului acestui instrument este între 8 și 10 ani.

Trompeta sau cornul (două instrumente care se asemeamănă) – ar fi cea mai bună variantă dintre instrumentele de alamă – studiul ar putea începe în jurul vârstei de 9 ani.

Tobele – între 10 și 12 ani

Tobele sunt și ele o opțiune care îi captivează pe copii, iar primele tobe adevărate pot fi cumpărate între 10 și 12 ani – când mâinile și picioarele copilului sunt suficient de lungi și puternice pentru a da acestui instrument energia necesară.

Deși aceasta nu este o listă completă a instrumentelor disponibile, aceasta ar trebui să vă ofere o idee mai bună despre abilitatea și maturitatea necesară pentru fiecare instrument. Un sfat final este să vă încurajați copilul să se distreze în timp ce cântă la instrumentul ales și să-l sprijiniți, chiar și atunci când poate suna mai mult ca zgomot decât muzică.

Distribuie articolul: