Astăzi, pe pagina oficială a marelui artist care este administrată de fiicele acestuia, a apărut o postare în care se pun multe semne de întrebare. În cei nouă ani de boală, Gheorghe Urschi nu a ezitat să-și facă datoria de cetățean al Republicii Moldova și al României, și a votat de fiecare dată. În condiții de pandemie și riscurile sporite pentru categoriile de persoanele ce suferă de anumite afecțiuni, chiar și urna mobilă sau șatampila, dacă nu sunt dezinfectate minuțios pot deveni un risc de infectare. Despre aceste pericole se vorbește în mesaj.

Dacă pentru unii dintre noi, spălatul pe mâini, igienizarea cu soluții speciale, utilizarea măștii de protecție, păstrarea distanței sociale, etc. sunt lucruri care ne provoacă disconfort și chiar nemulțumirea unora, atunci pentru persoanele din categoriile de risc, care încearcă să se protejeze și să se autoizoleze pentru a diminua pericolul infectării, aceste soluții și distanțierea pentru mai bine de jumătate de an, sunt mult mai dificil de suportat. Totuși Maestrul și familia acestuia se conformează și respectă cu strictețe recomandările OMS. Dar „Cum să voteze Gheorghe Urschi?”, se întreabă ei.

„Din martie a.c. Gheorghe Urschi nu face plimbări în aer liber, deși era o rutină zilnică până la pandemie. Și vara și iarna. Acum tata face mișcare doar cu dispozitivele din casă și excursii prin oraș cu mașina, în weekend.

Gheorghe Urschi nu poate fi vizitat de prieteni și colegi. Când vin rudele din Cotiujenii Mari, stau la distanță, în mască și botoși. Și noi fetele lui Urschi, ne punem mască, când venim la tata. În tinda apartamentului, ne scoatem hainele de afară, punem alte haine și doar apoi intrăm în casă. Bineînțeles, în papuci de casă.

Când vin meșterii (se defectează cazanul, pană de curent, defecțiuni la instalațiile sanitare, etc) – le punem la dispoziție mănuși, măști, botoși. Îi asistăm – dezinfectăm instrumentele, dispozitivele, schimbăm mănușile. Spălăm podelele după fiecare vizită.
Domnului Victor Micușa, doar Dumnealui Gheorghe Urschi îi încredințează coafura – i-am cumpărat mașină de tuns (să aibă tot la îndemână când vine să-l frezeze pe tata acasă).

Lavoarul, chiuveta, pardoseala, podelele, mânerele, întrerupatoarele, mesele, barele, chingile, telefoanele, telecomanda etc. le igienizăm la fiecare 2-3 zile. Dezinfectanți pe bază de clor, acid, alcool. Recipiente cu alcool și șervețele antibacteriene sunt în fiecare încăpere.

3-4 ore pe zi functionează purificatorul/umidificatorul de aer. Încăperile se aerisesc. Se mentine temperatura 23-25 grade. Produsele din magazin – nealimentare stau în carantină 3 zile. Pe cele alimentare le scoatem din ambalaj și le punem în vase, cratițe, borcane. Spălat pe mâini – normă.

Îngrijitoarea la venire este testată la Covid. La plecare este asigurată cu măști și mănuși și rugată să fie prudentă și să stea acasă.
Sunt încă multe măsuri de protecție pe care le-am implementat în cotidianul nostru”

„Acum, revenim la întrebare – cum să voteze Gheorghe Urschi la vârsta și la starea sănătății pe care o are?

Măștile și mănușile îl sufocă. Cum să intre o persoană cu afecțiuni grave de sănătate într-o încăpere prin care s-au perindat mii de oameni?

Cum să semneze cu propriul stilou în listele, care au fost semnate și de alți cetățeni? Cum să aplice ștampila, care a fost „utilizată” de alți alegători?

Despre urna mobilă – și acolo sunt oameni/observatori, buletin de oferit, lista de semnat, ștampila de „mânuit””, se întreabă ei.

„Gheorghe Urschi vrea și trebuie să voteze. În acești 9 ani de boală a votat la toate electoralele din Moldova și România. Dar, riscul de a se infecta este iminent în condițiile existente de votare. Dilemă. Nu avem, încă, soluții”

Sursa: Facebook/GheorgheUrschi