A învățat ce înseamnă mobila veche în Rusia, acolo unde a practicat restaurarea mobilei și i-a înțeles toate secretele. Gheorghe Percic a revenit acasă și caută să descopere perle de interior în țara sa și să le ofere o nouă viață. Ce presupune munca de restaurare și care sunt de fapt etapele neștiute ale acestei ocupații ne-a spus chiar el, într-un interviu pentru EA.md.

În premieră am fost atât de răbdător și atent

Munceam într-un atelier de mobilă. Într-o zi am fost contactat de o doamnă care mi-a spus că și-ar dori să restaureze un cufăr, rămas de la bunica ei. Am fost intrigat și curios să încerc să fac acest lucru. Am lucrat foarte mult la el și pentru prima dată în viată am fost atât de răbdător și atent… Probabil deoarece avea o încărcătură emoțională puternică pentru doamna respectivă. Imediat după aceea, mi-am deschis propriul atelier.

E diferență mare între restaurare și renovare sau recondiționare

Practicam acest lucru în Rusia, acolo am și învățat tot ce înseamnă mobilă veche și ce trebuie să faci ca ea să arate ca nouă. Îmi fac munca sârguincios și foarte responsabil. Folosim doar vopsea de calitate și îmi supraveghez subalternii atent ca totul să iasă bine. Etapele de muncă sunt diferite, deoarece noi restaurăm și renovăm (sau recondiționăm), iar între aceste două noțiuni este o diferență foarte mare. Poți face un lucru să arate ca noi, iar altul e nevoie să-l repari complet sau să-l înlocuiești parțial ca elemente.

 

Moștenim nu mobila, dar amintirile și emoțiile

Mi-aduc aminte că prima dată am renovat două scaune, iar acum, când mă uit la ele chiar sunt foarte mulțumit. Atunci aveam putină experientă și tot atât de puține cunoștințe în domeniu, însă rezultatul e admirabil. O altă poveste mai recentă e legată tot de două scaune. Recent, s-a apropiat un domn să mi le aducă, mi le arată și-mi spune: „Gheorghe, sunt făcute de strabunelul meu. Îți vine să crezi? Doar două și sunt ale mele. Mi le-a lăsat ca zestre, iar eu le voi lăsa nepoților mei”. După ce le-am restaurat, domnul a început să plângă, la propriu. Eu am rămas fără cuvinte. Acest moment a fost o bună motivație pentru mine de a crește în tot ce fac și mai mult.

Mobila veche nu trebuie să ajungă la gunoi

În ultima vreme, oamenii au început tot mai mult să dea valoare pieselor care le au în casă, piese care de multe ori ajungeau pe foc sau la gunoi. De cele mai multe ori am avut în atelier spre renovare scaune, mese, bucătării, uși vechi din lemn, iar spre restaurare cufere vechi, scaune unice, dulapuri exclusive, instrumente muzicale și lista poate continua.

Mobila nouă e goală pe dinăuntru, cea veche poartă amintiri

Aș vrea ca oamenii să înțeleagă întâi de toate diferența dintre restaurare și renovare. Mobila se restaurează atunci când dorești să o aduci în stare bună. Restaureți un obiect de artă, păstrându-i forma și caracteristicile cât mai aproape de cele originale. Renovarea o facem atunci când un obiect necesită reparare, practic să-l faci din nou funcțional. Prețurile diferă foarte mult în dependență de cât de complexă e lucrarea, ce materiale sunt necesare și cât timp vei lucra la ea. Tot ce recomand e să nu aruncați mobilierul vechi care poate fi readus la viată, în detrimentul celui nou, dar gol pe dinăuntru.

 

Ce poate fi mai plăcut decât să poți păstra amintirile veșnic

Restaurarea sau renovarea mobilei are foarte multe avantaje. Pentru unii este importantă însăși posibilitatea de a păstra o piesă rămasă de la cineva drag. Tehnic vorbind, această piesă capătă rezistență, iar îngrijită cum se cuvine, poate bucura încă multe generații. Ultimul aspect, dar nu cel din-urmă este costul, relativ redus, raportat la calitatea, atât de importantă a piese de mobilă veche.