Fac jurnalism din anul 2005. Pe atunci, jurnalismul era practicat cu adevărat, însă ceea ce se face astăzi este, în mare parte, prostituție. Acum, oricine se pretinde jurnalist, închiriază trei camere și face podcasturi sau interviuri.

Declarația aparține moderatorului emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, Gheorghe Gonța, care a subliniat în cadrul podcastului „Mai întreb odată” că o bună parte dintre jurnaliști „se consideră vedete” dacă au apărut de câteva ori la TV.

Eu încerc să păstrez valorile din anii ăia. Întrebări foarte pertinente, clare, asculți răspunsul invitatului, nu te dai cu părerea pentru că părerea ta nu contează, ascultă argumentele invitatului, dă-i replică pe măsură, nu fi obraznic, nu fi avocatul puterii sau opoziției, nu o face pe procurorul sau judecătorul, fii cuminte și pune întrebări. Dacă ai carismă, poate lumea o să se uite la tine la emisiune, dar la noi o mare parte sunt așa niște vedete și consideră că: Vai, l-am pus la punct pe invitat, mi-am bătut joc de el. Dar tu cine ești ca să-ți bați joc de invitat? Te-a arătat de două la televizor și îți pare că ești vedetă? Ai 1.000 de like-uri pe an și ți se pare că ești mare vedetă? M-ai spală-te un piculeț, de ăștia avem așa de mulți”, a declarat Gheorghe Gonța.

Jurnalistul a subliniat că o parte din responsabilitatea pentru situația politică din R. Moldova revine jurnaliștilor, afirmând că „societatea vede, politicienii oferă, iar jurnaliștii preiau și împing toate acestea către societate”.

„Vrei, nu vrei, dar vremurile te obligă să te adaptezi la ele, exact ca și sistemul care la un moment dat îi papă pe cei care vin în politică și promit lucruri mărețe, însă până la urmă devin corupți ca și în vorba aia: Puterea absolută corupe absolut. Așa și în jurnalism. Eu tare îmi băteam joc de cei care aveau Facebook pentru că credeam că e o tâmpenie să ai Facebook. Dar în urmă cu vreo zece ani mi-am făcut și eu. Concluzia este că uneori nu ai încotro și trebuie să te adaptezi vremurilor. Eu în ultimul timp, la emisiune, pun întrebări despre o licitație la Aeroport. Asta e temă de discuție, serios? În loc să vorbim despre principii și valori, despre problemele reale ale societății, noi vorbim despre Aeroport, despre drumul lui Spînu (Leova-Bumbăta), despre ce mai face Igor Nicolaevici Dodon, a fost la Moscova, nu a fost la Moscova, despre ce tâmpenie a mai zis Renato Usatîi. Iată așa e societatea, pentru că societatea vede, politicienii oferă, iar jurnaliștii preiau și împing toate acestea societății. Nu poți să faci jurnalismul anilor 2000 într-o epocă cu totul alta decât a fost pe timpuri, însă putem încerca să păstrăm acele valori”, a spus acesta.

Potrivit lui Gonța, atacurile reciproce dintre jurnaliști nu sunt o noutate. Acestea sunt motivate de sumele de bani oferite de anumiți politicieni.

„Faptul că unii jurnaliști se atacă între ei nu este nimic nou. Asta este din cauza politicienilor, pentru că ei trag sub sine jurnaliști și îi cumpără, fie prin ONG-uri, fie cu plicuri. Pentru plicuri și banii cash, jurnalistul ia atitudine. El bineînțeles că o face pe moralistul și o să spună: Eu apăr valori. Ei, el își apără plicul. Tocmai din acest lucru ei se ceartă. Din cauza banilor”, a conchis Gonța.

Distribuie articolul: