„Foarte activ pe rețelele de socializare, implicat la birou și în același timp un tată devotat. Este un bărbat puternic, care a purtat aproape 20 de ani pistolul mereu la brâu, dar e un poet îndrăgostit de frumos”. Așa îl descriu cei care îl cunosc pe Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef adjunct al IGP. Acesta a acordat un interviu despre viața de familie și cei doi copii ai săi, despre hobby-uri și planurile de viitor. 

Pandemia de coronavirus i-a schimbat viața

„Acum, mai mult ca niciodată, consider că societatea trebuie să dea dovadă de responsabilitate civică, pentru că doar astfel vom reuși să stopăm pandemia de coronavirus. 

Carantina pentru mine a fost cu folos. Mi-a adus o schimbare minunată în viață. Mi-a reîntregit familia. Înainte să înceapă carantina în Republica Moldova, nu eram în țară. Mă aflam într-o deplasare de serviciu la Strasbourg. Am revenit în câteva zile și în tot acel haos, începutul carantinei ne-a prins împreună pe mine cu mama copiilor mei, Eugenia, femeia pe care o iubesc și o respect enorm. În ultimii trei-patru ani am stat departe însă unul de altul. Acum, grație carantinei și izolării am fost ambii alături de băieții noștri și asta ne-a unit și ne-a fortificat relația!

Eu sunt recunoscător că anume această carantină a contribuit enorm pentru a-mi reîntregi familia”, mărturisește Cavcaliuc. 

Timpul petrecut alături de familie

„Ca toți părinții cred că singurii oameni pe care nu îi invidiem sunt copiii și discipolii noștri. Feciorii mei, Cezar și Bogdan, sunt urmașii mei, sunt doi tineri promițători, chipeși, inteligenți și foarte străduitori. 

Mă mândresc atât de mult cu copii noștri și anume așa mi-i imaginam că vor ajunge, când erau mai mici. Ambii au o reușită excelentă la studii, noi cu mami și cu bunicii, avem cu ce ne mândri, ei sunt fericirea noastră. 

Timpul pe care îl petrecem împreună este unul frumos și cu folos, cu diferite activităti. Spre exemplu, jucăm șah, fotbal, scrabble, PlayStation și mai avem un hobby aparte, îi educăm și practicăm împreună cu ei să pregătim bucate. Prin acest lucru le explicăm cât de important este să poată să-și gătească singur mâncarea, fiindcă nu se știe ce le rezervă viața. Totodată, încercăm să le educăm prin exemplul propriu cultura gastronomică, să fie tratată ca o normalitate, nu ca o excepție, căci un bărbat puternic poate și găti ceva gustos pentru cei dragi, să-și surprindă frumos soția cu surprize culinare, cu flori, așa cum o fac eu. Educăm bărbați adevărați!”, afirmă Gheorghe Cavcaliuc în interviu.

Hobby-uri și pasiuni personale

„Am mai multe hobby-uri, printre care colecționez figurine din cai, având o colecție numeroasă de exemplare din întreaga lume, din diferite materiale și de diferite forme și dimensiuni.  Colecționez chipiuri de polițist din întreaga lume și am în colecția mea peste 180 de exemplare. 

Îmi place mult să gătesc, să-i alint cu ceva delicios pe cei dragi, uneori scriu versuri, când vine muza, când am unele trăiri sau unele stări de suflet. Toate hobby-urile mele îmi sunt apropiate, pentru că sunt ocupațiile mele de suflet, precum și citirea cărților și studierea autobiografiilor unor personalități notorii”, povestește intervievatul.

Relația tată – feciori

„Copiii sunt foarte atașați de mine, noi avem o relație de prietenie. La această etapă este relație tată-fiu, dar pe zi ce trece crește se transformă. Încet-încet reușesc să le devin un prieten, un partener de nădejde în care pot avea încredere și căruia îi pot cere sfatul. Băieții mei sunt foarte interesați de activitatea mea, sunt foarte atenți la diferite evoluții ale carierei mele și ale ascensiunii profesionale. 

Cezar, de exemplu, când am plecat din poliție și am declarat că mă voi implica în politică s-a arătat foarte interesat de acest lucru, s-a oferit să mă ajute la identificarea unei denumiri a viitorului partid și la elaborarea siglei. Iar peste o perioadă de timp când a intrat mai mult în esență, mi-a zis că se gândește serios de a se implica și el în viitor în politică pentru a schimba spre bine viata cetățenilor noștri. 

Bogdan, fiind mai mic, când a înțeles că eu sunt la doctorat și am început și alte studii, ca cele de mediator, s-a mirat mult, pentru că el credea că tatăl său este perfect și că a ajuns la apogeul carierei în conducerea de vârf a Poliției Naționale. După aceste analize a constatat că totuși este nevoie mereu să depui efort, să lucrezi asupra ta și să te autodezvolți continuu. 

Vorbesc de la egal la egal cu feciorii mei și întotdeauna îi motivez la fapte mărețe prin exemplul propriu”, mai spune Cavcaliuc. 

Planuri de viitor 

„Pe plan profesional, vreau să-mi continui studiile la doctorat, să apăr şi să primesc titlul de doctor în Drept, acum fiind în anul 4 de studii. Și apoi să folosesc toate cunoştinţele şi priceperea mea pentru a ajuta cetățenii noștri, pentru a contribui la dezvoltarea societății pentru ca Republica Moldova, în maximum 10 ani, să devină o ţară prosperă. În plan personal, îmi doresc să mai concep un copil cu femeia pe care o iubesc mult şi-mi este alături. 

Dar, în aceste clipe, cel mai important este să scăpăm de pandemia de coronavirus, să revenim la normalitate. Pentru asta trebuie să dăm dovadă de responsabilitate civică și să respectăm recomandările autorităților, adică să stăm acasă. Cei care pot ajuta financiar, logistic sau cu viziuni și experiență statul, instituțiile implicate în gestionarea crizei, îi îndemn s-o facă, să ajute necondiționat. Multă sănătate tuturor!”, le transmite în interviu Gheorghe Cavcaliuc.

P