Ziua internaţională a ghidului de turism este marcată anual la 21 februarie. În context, vă recomandăm un interviu cu Georgeta Anechei este ghid de turism în România. Administrează site-ul www.hoinariromani.ro unde relatează impresiile din călătoriile din România, din Republica Moldova și din alte țări și locuri vizitate.

Georgeta ne povestește din experiența ei de ghidă de turism, precum și ce locuri pitorești românești ne recomandă.

Daniela Gorincioi: De cât timp ești ghidă de turism și cum ai ajuns să lucrezi în domeniul turismului? 

Georgeta Anechei: Oficial (cu acte, ecusoane personalizate, atestat) sunt ghidă de turism din 2018, tot de atunci și agentă de turism. Dar ghidez de prin 2013. Viața de ghidă a început fără să-mi dau seama. 🙂 Călătorind foarte mult prin România, am început să le povestesc cunoștințelor, prietenilor despre locurile în care ajungeam împreună. Apoi m-am apucat de tururi ghidate pietonale prin București. În paralel, am făcut voluntariat ca ghidă la o asociație care organiza tururi culturale prin România.  

DG: Când ai început să îți dai seama că activitatea de ghidă poate însemna pentru tine o carieră de succes?

GA: Am făcut totul din plăcere, dar și cu pasiune. Așa cum am menționat mai sus, am început să fac totul  gratuit, atât tururile pietonale, cât și activitatea de voluntariat. Am fost apreciată pentru dăruirea cu care ghidam, și ulterior, am fost căutată de diverse agenții. Cu acestea am avut diverse colaborări, din care a venit și remunerația. Când faci un lucru cu drag, pasiune și dăruire, inevitabil vine și succesul.

DG: În ce limbi ghidezi?

GA: Ghidez în limba română, engleză și uneori (pentru tururi prin București) în limba rusă.

DG: Ce tururi inedite, în România, recomanzi pasionaților de călătorii?

GA: Aș recomanda să-și împartă România (din punct de vedere turistic) pe zone. Să exploreze Moldova, Bucovina, Transilvania, Banat, Maramureș, Oltenia etc. Așa pot vedea obiceiuri, tradiții specifice fiecărui loc. România poate oferi 1001 tururi inedite, totul depinde de dorința celui care vizitează țara.

DG: Din experiența personală, care sunt cele mai solicitate destinații turistice românești?

GA: Cred că în ordinea următoare: Transilvania, Bucovina, Maramureș și Delta.

DG: Ruta „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” cuprinde obiective turistice tematice pe teritoriul Republicii Moldova și al României. S-ar putea extinde și în Ucraina. În noiembrie 2021 ai fost în R. Moldova cu un grup de ghizi din România și ai vizitat traseele moldovenești incluse în ruta „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”. Care a fost experiența ta în ceea ce privește ruta sus-menționată?

GA: A fost o experiență grozavă. Oricând as repeta o astfel de „aventură”. M-au fascinat Chișinăul și Orheiul Vechi. Deși pe acestea le-am mai vizitat de câteva ori, însoțind grupuri de turiști români. M-am bucurat enorm că am avut ocazia să ajung și în Transnistria.

Organizarea a fost una reușită, iar oamenii întâlniți la obiective și crame au fost foarte ospitalieri.

DG: Ce impresii ți-au lăsat orașul Chișinău, Orheiul Vechi, vinăriile, dar și alte localități vizitate în țara noastră?

GA: De la o vizită la alta am văzut schimbări în bine. Și asta e un lucru îmbucurător, cel puțin pentru mine, ca ghid de turism. Chișinăul parcă renaște de la an la an. Cel puțin așa se vede din punctul meu, ca vizitator. 

Cred că 70% dintre toate cramele Republicii Moldova deja le-am vizitat. Sunt „obiectivul” care vinde un traseu cultural mai bine. Toate sunt bine organizate, cu personal bine pregătit pentru a primi grupuri de turiști degustători.

DG: Cu ce te-a surprins Republica Moldova?

GA: Pe unde mă poartă pașii, încerc să văd străduința oamenilor, să văd chestiile pozitive și să povestesc despre acestea. Evident că peste tot sunt și lucruri care „trebuie” să fie realizate. Dar nicăieri nu se face totul pocnind din degete. Republica Moldova m-a surprins prin ospitalitatea care nu a lipsit niciodată (de când o vizitez eu). M-a surprins implicarea celor ce promovează țara din punct de vedere cultural și turistic. 

DG: Într-o discuție de-a noastră mai veche, ai menționat că ai niște cunoștință în materie de limbă rusă. Așadar, când ești în R. Moldova reușești să înțelegi limba rusă? Or, te-ai descurca să vorbești în rusă? 

GA: În Republica Moldova nu am fost nevoită să vorbesc limba rusă. Cu cine am interacționat la muzee, crame, magazine etc. am discutat în limba română. Înțeleg și mă descurc în conversații și în limba rusă,  dacă este nevoie. 

DG: Ai avut turiști vorbitori de limbă rusă? 

GA: Am avut câteva grupulețe de turiști în limba rusă, pentru tururi pietonale în București. Dar majoritatea știau și limba engleză. 

DG: Să trecem acum la alt parteneriat, cel legat de mărțișor. În anul 2014 de România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia, ţări în care mărţişorul este purtat pe parcursul lunii martie, au depus dosarul la UNESCO. De ce crezi că e important ca mai multe țări care au ceva în comun să-și unească eforturile pentru a-și promova cultura?

GA: Era o vorbă „unde-s mulți, puterea crește”. Sper ca parteneriatul acesta să fie un succes pentru fiecare țară implicată.  

DG: Cum se descurcă un ghid de turism în contextul pandemic COVID-19?

GA: Eu personal nu am avut mare activitate turistică în ultimii doi ani (2020, 2021). Nici înainte nu trăiam din ghidaj. La bază sunt inginer de instalații pentru construcții. În acestă perioadă m-am ocupat mai mult de documentare, studiu pentru vremurile mai bune, de după pandemie.

DG: În context pandemic, care a fost experiența României din punct de vedere turistic? Ce s-a schimbat în această perioadă pandemică?

GA:  Schimbare am văzut la prețurile cazărilor, care au crescut. Din alte puncte de vedere… abia de câteva luni avem Minister al Turismului.

DG: Românii au preferat să-și cunoască țara în ultimii doi ani?

GA: Cred că da. Asta am observat pe drumurile României, trafic mai mare în weekend-uri, în zilele libere, în perioada vacanțelor, concediilor. 

DG: Să ne axăm pe rutele turistice din România. Ce obiective turistice recomanzi?

GA: Eu recomand să se viziteze toată țara. Este un colț de rai. Recomandările pot fi făcute și în funcție de cine întreabă. Sunt turiști care preferă litoralul, sau Delta Dunării. Alții preferă trasee montane, dar și turiști care doresc să vadă partea tradițională.

DG: Cât de important e să ai un ghid de turism atunci când mergi să vizitezi o destinație?

GA: O să spun din punct de vedere al turistului, că și eu sunt câteodată turist/călător: este necesar să apelezi la un ghid de turism, sau de muzeu, după caz. Dau un exemplu: Muzeul Memorial George Topârceanu din Nămăiești, județul Argeș, este organizat în 3 camere, vitrine cu decupaje din reviste, ziare, caiete cu poezii, câteva obiecte personale și fotografii. Ai intrat și în 5 minute ai ieșit… aproape la fel cum ai intrat, dacă nu îl vizitezi cu ghid. Se schimbă povestea când ghidul îți spune câteva lucruri captivante, mai presară câteva versuri… și uite așa pleci de acolo cu zâmbetul pe buze, că ți-ai amintit poezii din copilărie, iar casa memorială te face să revii și cu altă ocazie.

Așa se întâmplă și când ai un ghid care să-ți spună poveștile orașului în care te afli. Îl vezi cu alți ochi, când  descoperi legende și detalii inedite.

DG: Ai grupuri de turiști în această perioadă?

GA: Puține, dar sunt.

DG: Ești originară din județul Botoșani, o zonă care se laudă cu Nicolae Iorga și cu Mihai Eminescu. Se mai mândresc azi cei din Botoșani cu aceste personalități?

GA: Așa este, sunt din Botoșani. Și eu mă mândresc că sunt de „acolo de unde se agață harta în cui”, mă mândresc că vin din județul României care a dat, poate, cele mai multe personalități. Să nu uităm de George Enescu, de Luchian, Băncilă, Elie Radu, Grigore Antipa, Părintele Cleopa, Gheorghe Asachi, Dimitrie Brândză etc. Nu văd de ce nu ar fi botoșănenii mândrii că sunt din județul numit și „leagănul geniilor”.

DG: Ce obiective turistice merită a fi vizitate în județul Botoșani? 

GA: În primul rând, de vizitat orașul Botoșani,  în special Centrul Vechi. Strânge la un loc 60 de clădiri monumente istorice şi oferă vizitatorilor imaginea unui mic Leipzig. Centrul Vechi al municipiului Botoşani este o colecţie de clădiri „simbol” care îmbină aproape perfect istoria şi modernismul.

Are o vechime de peste 100 de ani şi este singurul ansamblu arhitectural de acest tip din judeţele Moldovei.

Apoi de vizitat casele memoriale Eminescu, Enescu, Iorga, Antipa. Și dacă am amintit mai sus de Ștefan cel Mare, avem la Dorohoi o ctitorie a lui, mănăstirea de la Popăuți. Ambele cu hramul Sfântul Nicolae Domnesc. Biserica Uspenia din Botoșani e locul unde a fost botezat Mihai Eminescu.

DG: Cum vezi tu diferența dintre cele două Moldove? Dacă i-aș spune unui moldovean din dreapta Prutului despre turte și zeamă, ar înțelege?

GA: O, da! Sigur. Regionalismele de pe ambele părți ale Prutului sunt și ele surori. Avem și noi scrob,  pârjoale, curechi, bostani, cataroi, bulendre, hurmuz etc.

DG: Cum explici unui oltean or bănățean ce e turtă or zeamă?

GA: 🙂 Chiar am fost nevoita să explic unui oltean ce este chișleagul. Din fericire, pot explica și modul de preparare, ce conține și atunci este ușor să facă comparație cu produsele asemănătoare din zona din care vine. 

Distribuie articolul: