Treizeci de medici ortopezi și traumatologi, din 9 spitale raionale din țară, vor beneficia, din 15 iulie curent, de o instruire de câte o lună în bazele clinice din România și Turcia. Pregătirea medicilor peste hotarele țării vine în contextul în care Ministerul Sănătății și-a propus să micșoreze, iar ulterior să lichideze listele de așteptare ale pacienților care au nevoie de endoproteze la șold și genunchi.

La moment, pe listele de așteptare pentru a beneficia de o proteză sunt înscriși  peste 12 mii de oameni. În 2015, în țară au fost efectuate 803 de endoprotezări, iar în 2016, circa 876. Astfel, șansa unui om pentru a beneficia de intervenție, care a fost inclus în lista de așteptare, este de circa 10 ani, întrucât intervențiile de acest gen se fac doar în municipiul Chișinău.

„În spitalele raionale sunt suficiente cadre medicale care pot fi instruite și pregătite suplimentar pentru a fi incluse în echipele de specialiști, care vor presta serviciile de endoprotezare. Fiecare medic va fi instruit o lună în România și o lună în Turcia. Toate cheltuielile pentru instruirea acestora au fost oferite parțial de către Guvernul României și Guvernul Turciei. Cheltuielile legate de transport și biletele de avion vor fi suportate de către instituțiile din care vin acești medici”, menționează ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Ministerul Sănătății planifică ca din luna august până în decembrie, 450 de intervenții de tip artoplastie să fie realizate de cei 30 de medici, în instituțiile raionale din țară în care activează. Astfel, potrivit ministrului Sănătății, în anul 2017 numărul intervențiilor urmează să crească la circa 1700, față de cele 876 din anul trecut.

„Înțelegem că capacitățile acestor medici sunt cu mult peste 450 de intervenții. Ne propunem pentru anul 2018, ca acești 30 de medici să realizeze în mediu 1500 de intervenții pe an, la care se vor adăuga 1500 de intervenții realizate în municipiul Chișinău. În așa mod ca numărul de intervenții de acest gen să ajungă la un minim de 3 000, iar timp de 4 ani să reducem și să lichidăm rândul de așteptare, iar pacienții noi să poată beneficia mult mai rapid de o proteză, așa cum este media de așteptare europeană, până la 60 de zile”, a afirmat Ruxanda Glavan.

sursa: Agora.md

Distribuie articolul: