Indiferent ce facem, fie că răspundem la e-mailuri, băgăm rufe la spălat sau ne uităm pe rețelele de socializare, există întotdeauna un șir de gânduri în fundalul minții noastre. Este un zgomot de fundal pe care aproape că nici nu îl observi. Uneori, tiparele negative de gândire preiau controlul și fac dificilă concentrarea asupra oricărui alt lucru, potrivit specialistului în comportament uman, Melody Wilding. Aceste tipare acționează ca un catalizator care ne ajută să avansăm sau pot fi că o frână care ne împiedică să evoluăm.

Iată câteva tipare neproductive de gândire care te împiedică să evoluezi:

Gândirea „totul sau nimic”

Apare atunci când vezi o situație numai în extreme, fără să lași loc pentru o cale de mijloc. De exemplu, că atunci când spui “dacă nu îmi iese acest lucru, înseamnă că este un eșec total”. Wilding spune că este că atunci când presupui că trebuie să fii expert în ceva pentru că acel lucru să facă parte din viață ta. În cazul în care, de exemplu, vrei să împărtășești rețetele tale sănătoase cu restul lumii, în loc să le postezi pe rețelele de socializare, ai senzația că trebuie să devii specialist certificat în nutriție înainte de a face asta. Încearcă să vezi și calea de mijloc. Nu există doar alb și negru și nu trebuie să mergi la extreme că să realizezi ceva.

Suprageneralizarea

Este similară cu gândirea „totul sau nimic” în sensul că este un tipar de gândire care duce o situație la extreme.

„Este concepția că dacă ai greșit la ultima prezentare, sigur vei greși și la următoarea”, spune Melody Wilding. Acest tipar de gândire este complet greșit. De fiecare dată când simți că apare, specialistă recomandă să faci o pauză de un minut și să te gândești la datele problemei. Dacă nu ai reușit la ultima prezentare înseamnă că te vei pregăti mai bine pentru următoarea. Ce s-a întâmplat în trecut nu e musai să se repete în viitor.

Excluderea părții pozitive

Specialistă spune că acesta este un alt tipar de gândire neproductiv care apare în special în cazul persoanelor care au probleme cu încrederea în sine. „Un exemplu este dificultatea de a acceptă complimentele”, spune Wilding. „C„ atunci când ai muncit foarte mult pentru ceva, iar când oamenii apreciază asta răspunsul tău este că a fost muncă de echipa în loc să spui pur și simplu mulțumesc.” Sau atunci când faci ceva foarte bine, dar îți spui că oricine ar fi putut să o facă.

Pentru a combate acest tipar negativ, specialistă recomandă să păstrezi un „dosar cu laude”. Este un obicei prin care în fiecare săptămâna sau în fiecare zi să te gândeșți la reușitele tale. Nu trebuie să fie neapărat despre realizările tale, ci poate fi despre mici momente de victorie, precum faptul că ai trecut cu bine peste o conversație dificilă sau că ai încercat ceva nou, în afară zonei tale de confort. Scopul este că în timp să înveți să-ți recunoști calitățile și să oprești tiparul de gândire care anulează părțile pozitive.

Gândirea emoțională

Dacă simți că nu poți să faci ceva nu înseamnă că așa este. „În cazul gândirii emoționale presupunem că ceea ce simțim trebuie să fie adevărat”. De exemplu, dacă îți spui „Simt că nu sunt în stare să conduc”, vei crede automat că acest lucru este real și adevărat, deși poate nu ai încercat niciodată.

Pentru a combate acest tipar, specialistă recomandă să îți pui un cronometru timp de până la 30 de minute. În acest interval, permite-ți că toate emoțiile să iasă la suprafață: tristețe, vină, anxietate sau orice altceva. După ce a expirat timpul, mergi mai departe. Astfel poți să le separi în așa fel încât emoțiile negative să nu îți acapareze întreagă zi. Este că un „jurnal de griji”, care te ajută să combați anxietatea.

Afirmațiile care includ „trebuie”

Afirmațiile care includ trebuie sunt centrate asupra așteptărilor pe care le avem de la noi înșine. De exemplu, atunci când îți spui „trebuia să mă pricep mai bine la asta până acum”. Că să faci față acestei gandiri, este necesar să fii îngăduitoare cu ține însăți. În primul rând, încearcă să afli de unde provin aceste așteptări pe care le plasezi asupra ta. Vin din partea unui șef, a partenerului, a unui părinte?

Deși ai un set de valori și reguli după care îți duci viață, încearcă să realizezi cine a făcut aceste reguli și dacă ele îți permit să îți trăiești viață așa cum ai vrea. În loc să te concentrezi asupra a ce nu poți face, concentrează-te asupra a ceea ce poți și asupra progresului pe care îl faci.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: