Dacă am fi la fel de buni să ne rezolvăm propriile probleme ca și pe ale altora. Dar, la fel ca atâtea idei grozave, soluțiile noastre pentru alții devin adesea mai puțin perfecte cu cât învățăm mai mult despre problemă. Așa că este important să asculți mai mult pe măsură ce ceilalți împărtășesc, temperând impulsul de a da sfaturi.

Viețile tuturor sunt complicate. Deci, atunci când oamenii își împărtășesc inițial luptele cu alții, ei scurtează și simplifică povestea. Desigur, ca ascultător, nu știi ce a fost lăsat afară, „reorganizat” pentru a se potrivi narațiunii preferate sau ce părți ale poveștii pur și simplu nu știe persoana pe care o împărtășește. Poate că El chiar a explodat când Ea a pus o întrebare simplă. Dar s-ar putea să fi omis faptul că știa că întrebarea se referea la un subiect sensibil pentru El sau poate că nu știa că tocmai fusese concediat mai devreme în acea zi și că era copleșit de presiune, destinat să explodeze. În mod clar, a fi conștient de mai multe detalii sau context poate avea un impact uriaș asupra reacției și sfaturilor tale.

După cum poate știți deja din experiența personală, nimeni nu poate cunoaște pe deplin o relație la fel de bine ca oamenii din ea. Și chiar și atunci, fiecare dintre acești oameni poate avea perspective și perspective diferite despre asta. De exemplu, Ea ar fi putut crede că pune o întrebare nevinovată despre ceea ce făcuse El în noaptea precedentă. Așa că a fost surprinsă când El s-a supărat și s-a pus în defensivă. Cu toate acestea, pentru El, care a fost crescut într-o casă în care mama sa era în mod constant supărată de distracțiile tatălui său, el „știa” că este acuzat de înșelăciune. Având în vedere trecutul său, El și-a promis întotdeauna că va rămâne fidel în relații și a fost mai ales supărat de întrebarea Ei.

În timp ce prietenii își cer adesea ajutor reciproc în situații dificile, sfaturile pe care le oferă pot diferi în funcție de cât de mult știu și de părtinirile lor. Dacă nu știai despre trecutul Lui, s-ar putea să-l crezi și să te îndoiești la acuzațiile Ei. Cu toate acestea, cei care cunosc trecutul Lui ar putea realiza că probabil reacționează exagerat pe baza experiențelor sale din copilărie și îl pot ajuta cel puțin să-și pună la îndoială reacția. Apoi, din nou, unii prieteni ar putea avea propriile lor experiențe și părtiniri care afectează sfaturile pe care le dau – pe care le pot sau nu chiar să-și dea seama.

Luptele personale pot fi dificile; iar când adaugi dinamica relațiilor, acestea se pot complica de-a dreptul. Deci, există capcane inerente în încercarea de a oferi sfaturi altora. Totuși, dacă știi acest lucru și îți accepți cu umilință limitările, poți oferi îndrumări și sfaturi. Amintește-ți că este posibil să-ți lipsească informații esențiale sau că este posibil să nu realizezi părtiniri inerente (ale lor sau ale tale) care îți informează opiniile. O astfel de precauție te poate împiedica să judeci prea repede și să faci sugestii neintenționate. De asemenea, te poate face mai ușor să recunoști și să accepți propriile percepții greșite și greșeli de judecată.

Rămânând deschis posibilității că înțelegi greșit o situație, poți oferi sfaturi cu decență și respect față de persoana pe care încerci să o ajuți. Prietenul tău se va simți probabil acceptat, sprijinit și respectat, ceea ce îți va întări relația, oferind, de asemenea, eventuale sfaturi utile.

Autoare: Dr. Becker-Phelps

Distribuie articolul: